Galileo (satelitski navigacijski sustav)

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Satelitski navigacijski sustav Galileo europski je odgovor na američki sustav poznat pod oznakom GPS. Radi se o sustavu satelita gdje se metodom geometrijske trilateracije definiraju podaci o poziciji prijamnika satelitskih signala na površini Zemlje.

Sustav, garantirajući globalnu uslugu pod civilnom kontrolom, ima vojnu namjenu, ali služi i u komercijalne svrhe. Za zrakoplovstvo satelitski sustavi globalnog pozicioniranja imaju posebnu važnost jer daju niz korisnih informacija za let zrakoplova. Također služe za sustave komunikacije. Europska unija se odlučila na samostalni projekt između ostalog i zato što u slučaju ratnih događanja vlasnik sustava može mnogostruko djelovati na borbenu gotovost zrakoplovnih snaga na tom prostoru.

Galileo je europski program za satelitsko radio – navigacijsko pozicioniranje. Pokrenut je od stane EU Komisije i razvijen je zajedno sa Europskom svemirskom agencijom. On daje EU samostalnu tehnologiju da konkurira američkom GPS sustavu i ruskom GLONASS sustavu.

Galileo će istovremeno biti interoperabilan sa američkim GPS i ruskim GLONASS, dva druga globalna satelitska navigacijska sustava. Kada bude u potpunosti u funkciji Galileo će se sastojati od 30 satelita i potrebne infrastrukture na zemlji. Također će biti precizniji od postojećih sustava (točnost do raspona od 1 metra), uključujući visinu iznad morske razine i u područjima visoke nadmorske razine. Kao i kod GPS sustava, osnovne funkcije Galilea biti će svima dostupne i besplatne.