García Sánchez I., kralj Pamplone

Izvor: Wikipedija

García Sánchez I. (oko 919.22. veljače 970.) bio je kralj Pamplone od 931. do smrti.[1]

Bio je sin kralja Sanča I. i Tode Aznárez, a imao je sestru Oneku. Otac mu je umro kada je imao šest godina, pa je kao regent vladao njegov stric Jimeno Gárces; nakon njegove smrti je kao regent vladala njegova majka Toda. Regenstvo je prestalo 934., kada je intervenirao njegov rođak, kalif Abd ar-Rahman III.

García je vodio brojne sukobe s Maurima. 937. je sklopio savez s Ramirom II. od Leona i Muhammad ibn Hashim, maurskim emirom Zaragoze, a što je na kraju rezultiralo padom Zaragoze u Garcíjine ruke. García se oženio svojom rođakinjom Andregotom Galíndez; njih dvoje su imali sina Sanča. Od nje se rastao 940., i umjesto toga namjeravao oženiti kćer Sunyera od Barcelone; kada se Sunyer priklonio Abd-ar-Rahmanu, odustao je od toga. Potom je oženio Terezu, kćer svog saveznika Ramira.

Nakon smrti Ramira II. i njegovog nasljednika Ordonja III., kraljevstvo Pamplona je kao nasljednika podržalo Sanča I., Garcíjinog nećaka. Kada se Garcíjin šurjak i saveznik Fernán González predomislio i umjesto Sanča podržao zeta Ordonja IV., odnosi Fernana i Garcije su zahladili. Sljedeće godine je Fernanova supruga i Garcijina sestra Sanča Sánchez umrla, nakon čega je García vojno intervenirao u Leónu, zarobio Fernána i vratio Sanča na prijestolje. Fernán je slobodu otkupio teritorijalnim ustupcima Garciji, a savezništvo je obnovljeno tek 954. kad je Fernán oženio Garcijinu kćer Uraku.

Garcíju je naslijedio njegov sin Sančo. Njegov mlađi sin bio je Ramiro Garcés od Viguere.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Anales de Pamplona navode da je imao 12 kada je postao kraljem. Zbog toga se smatra da je rođen 919. s obzirom da je na prijestolje stupio nakon smrti strica 931. Međutim, Initium regnum Pampilonam navodi da je u trenutku smrti u veljači 970 bio vladao 35 godina, pri čemu se kao početak vladavine navodi godina 934. kada mu je majka prestala biti regentom. Ako je ovo datum koji koristi Anales godina rođenja bi trebala biti 922. (Antonio Ubieto Arteta, Los reyes pamploneses entre 905 y 970.)