Ivana II. Navarska

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "monarh".
(Primjeri uporabe predloška)

Ivana II. (28. siječnja 1312. – 6. listopada 1349.) bila je kraljica Navare, te grofica Angoulêmea, Mortaina i Longuevillea.


Pravo na nasljedstvo[uredi | uredi kôd]

Bila je jedino dijete francusko-navarskog kralja Luja X. / I. i njegove prve supruge, Margarete Burgundske. Njena majka je bila optužena za nevjeru, te je zatvorena od Ivaninog djeda, francusko-navarskog kralja Filipa IV. / I. Ubrzo po zatvaranju Margareta je umrla pod sumnjivim okolnostima. Zbog majčine ljubavne afere, Ivanino očinstvo je bilo dovedeno u pitanje kako bi joj se oduzelo pravo na nasljedstvo.

Iako je po navarskom zakonu trebala naslijediti navarsku krunu već u svojoj četvrtoj godini, po smrti svog mlađeg polubrata, Ivana I., njeni stričevi, su, jedan za drugim, vladali Navarom kao Filip II. i Karlo II. Da bi vladali Navarom iskoristili su njen spol (iako spol nije sprječavao žene, poput Ivanine bake, Ivane I., vladati Navarom), tvrdnju da nije kći navarskog kralja i nesreću da od svoje četvrte godine nije imala nijednog roditelja koji bi se borio za njena prava. Njeni stričevi su se pozivali na salijski zakon koji ženama brani nasljeđivanje francuske krune kako bi sebi osigurali krunu.

Brak[uredi | uredi kôd]

Godine 1318. udala se za svog daljeg rođaka, Filipa, grofa Évreuxa, koji će kasnije, kao Filip III., vladati zajedno s njom. S njim je imala sedmero djece. Pošto se udala za svog agnata, na navarskom prijestolju se očuvala dinastija Capet, točnije njen mlađi ogranak, dinastija Évreux (Ivana je pripadala starijoj lozi, a njen muž mlađoj lozi).

Vladavina[uredi | uredi kôd]

Godine 1328., po smrti svoga najmlađeg strica, koji je Francuskom vladao kao Karlo IV., a Navarom kao Karlo I., Ivana je konačno naslijedila navarsku krunu i zajedno s njom grofoviju Champagne. Francusku krunu je naslijedio njen daleki rođak po muškoj liniji, Filip VI., s kojim je sklopila dogovor i zamijenila grofoviju Champagne za teritorije u Normandiji, Angoulêmeu, Mortainu i Longuevilleu. Kasnije je Angoulême zamijenila za teritorije Pontoise, Beaumont-sur-Oise i Asnière-sur-Oise.

Smrt i naslijeđe[uredi | uredi kôd]

Umrla je kao udovica 1349. godine. Naslijedio ju je sin, Karlo II., kralj Navare.

Iako Ivani II. nije bilo dozvoljeno naslijediti francusku krunu, u 16. stoljeću Ivanin potomak i nasljednik Henrik (preko svoje majke, Ivane III.) je naslijedio francusku krunu kao najbliži srodnik posljednjeg kralja iz dinastije Valois.