Gastly

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Gastly

Japansko ime ゴース ,Gōsu
Redni broj 92
Generacija prva
Vrsta Duh/Otrovni
Stupanj elementarni stupanj
Razvio se iz -
Razvija se u Hauntera
Razvoj stjecanjem iskustva
Visina 1.3 m
Težina 0.1 kg
Sposobnost Lebdenje ( Levitate)

Gastly (ゴース Gōsu (Ghos) u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 809 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri - vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Gastlyja u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Gastly u sebi sadrži engl. riječ gas= plin, a cijelo ime je alternativan način pisanja riječi ghastly= užasavajuć. Slično je i riječi ghost= duh, što je zapravo japansko ime ovog Pokemona, ali bez slova "T", koje japansko ime Hauntera ima.

Pokédex podaci[uredi | uredi kôd]

 • Pokémon Red/Blue :Skoro nevidljiv, ovaj plinoviti Pokemon obavija žrtvu i uspavljuje ju.
 • Pokémon Yellow : Navodno se pojavljuje u starim, oronulim zgradama. Nema pravog oblika jer izgleda da je sačinjen od plina.
 • Pokémon Gold : Sa svojim tijelom nalik plinu se može ušuljati gdjegod poželi. Međutim, vjetar ga može otpuhati.
 • Pokémon Silver : Njegovo tanko tijelo je sačinjeno od plina. Može obaviti protivnika bilo koje veličine i uzrokovati gušenje.
 • Pokémon Crystal : Omata protivnika svojim plinovitim tijelom, polako oslabljujući svoj plijen trovanjem kroz kožu.
 • Pokémon Ruby : Gastly je većinom sastavljen od plinovite tvari. Kad je izložen jakom vjetru, plinovito tijelo brzo kopni. Skupine ovog Pokemona se okupljaju pod strehama kuća da pobjegnu od naleta vjetra.
 • Pokémon Sapphire : Gastly je većinom sastavljen od plinovite tvari. Kad je izloženo jakom vjetru, plinovito tijelo brzo kopni. Skupine ovog Pokemona se okupljaju pod strehama kuća da pobjegnu od naleta vjetra.
 • Pokémon Emerald : Kad je izloženo jakom vjetru, Gastlyjevo plinovito tijelo brzo kopni. Okupljaju se pod strehama kuća da pobjegnu od naleta vjetra.
 • Pokémon FireRed : Biće koje postoji kao tanašan plin. Može oboriti indijskog slona obavijajući plijen u dvije sekunde.
 • Pokémon LeafGreen : Skoro nevidljiv, ovaj plinoviti Pokemon obavija žrtvu te ju bez upozorenja uspavljuje.
 • Pokémon Diamond : Tijelo ovog Pokemona je sačinjeno 95% od plinova, koje otpuhuju jaki naleti vjetra.
 • Pokémon Pearl : Pokemon stvoren od otrovnih plinova. Pobjeđuje i najveće protivnike obavijajući ih plinom.

Opis[uredi | uredi kôd]

Gastly je Pokémon koji svojim oblikom tijelom podsjeća na kuglu koja oko sebe ima ljubičasti smog. Ruke i noge su mu nevidljive. Gastlyevo lice isto je kao kod onog u Cloystera, iako ta dva Pokémona nisu u srodstvu. Često plaši ljude radi zabave.

Tehnike[uredi | uredi kôd]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Hipnoza(Hypnosis) Psihički
Lizanje (Lick) Duh
Pakost(Spite) Duh 5
Oštar pogled (Mean Look) Normalni 8
Kletva (Curse) Duh 12
Noćna sjenka (Night Shade) Duh 15
Zbunjujuća zraka(Confuse Ray) Duh 19
Podli udarac(Sucker Punch) Mračni 22
Odmazda (Payback) Mračni 26
Mračna lopta (Shadow Ball) Duh 29
Jedač snova (Dream Eater) Psihički 33
Mračni puls (Dark Pulse) Mračni 36
Okovi sudbine ( Destiny Bond ) Duh 40
Noćna mora (Nightmare) Duh 43

Statistike[uredi | uredi kôd]

HP: 30
 
Attack: 35
 
Defense: 30
 
Special: 100
 
SpAtk: 100
 
SpDef: 35
 
Speed: 85
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.


U animiranoj seriji[uredi | uredi kôd]

Gastlyja posjeduje Morty, vođa dvorane grada Ecruteaka. U epizodi 20, Duh s Djevinog vrha (The Ghost of Maiden's Peak), Gastly se pretvarao da je duh žene koja je 2.000 godina čekala svog voljenoga, te se pretvorila u kamen. Mogao je govoriti, i mijenjati oblik. U epizodi br. 23- Toranj užasa (The Tower of Terror), jedan Gastly terorizira Tim Raketa.

U videoigrama[uredi | uredi kôd]

Gastly evoluira u Hauntera na 25. razini.

Može ga se pronaći u Pokemon tornju u igrama Pokemon Red, Blue, Yellow, Fire Red i Leaf Green. U zadnjim dvijema se također može uhvatiti i u Izgubljenoj špilji. U igrama Pokemon Gold i Silver se Gastlyja može uhvatiti u Tornju izdanka i Kositrenom tornju (noću), dok se u igri Pokemon Crystal, osim na navedene dvije lokacije, također može uloviti i na Stazama 31, 32 i 36. U igrama Pokemon Diamond i Pearl, Gastly se nalazi u Starom imanju, Izgubljenom tornju i na Stazi 209 (noću).