Cloyster

Izvor: Wikipedija
Cloyster

Japansko ime パルシェン Parushen
Redni broj 91
Generacija prva
Vrsta Vodeni/Ledeni
Stupanj 1. stupanj stupanj
Razvio se iz Shelldera
Razvija se u -
Razvoj Vodeni kamen
Visina 1,5 m
Masa 132,5 kg
Sposobnost Školjkasti oklop (Shell Armor)/Vješto povezivanje (Skill Link)

Cloyster (パルシェン Parushen u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 1025 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri – vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Cloystera u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Ime Cloyster kombinacija je engleskih riječi "cloister" = zatvoriti, odnoseći se na Cloysterovu sposobnost zatvaranja ljušture kako bi se zaštitio od potencijalnih napada, i "oyster" = kamenica. Prvi dio njegova imena mogao bi možda dolaziti i od riječi "clamp" = uklještenje, jer je Uklještenje (Clamp) zapravo jedan od njegovih potpisnih napada.

Njegovo japansko ime, Parshen, vjerojatno dolazi od engleskih riječi "partial" = djelomično, i "open" = otvoren.

Pokédex podaci[uredi | uredi kôd]

  • Pokémon Red/Blue: Kada je napadnut, ispaljuje svoje rogove brzom paljbom. Njegova unutrašnjost nikad nije viđena.
  • Pokémon Yellow: Kao zaštitu, koristi svoju ljusku jaču od dijamanta. Također ispaljuje šiljke iz ljušture.
  • Pokémon Gold: Jednom kada zatvori ljusku, nemoguće ju je otvoriti, čak i od onih s vrhunskom snagom.
  • Pokémon Silver: Cloysteru koji živi u snažnim plimnim strujama narastu velike, oštre bodlje na ljuskama.
  • Pokémon Crystal: Čak i projektili ne mogu razbiti šiljke koje koristi da probada protivnika. Jači su čak i od same ljušture.
  • Pokémon Ruby/Sapphire: Cloyster je sposoban plivati u moru. Čini to tako da usiše vodu i onda ju otpušta straga. Ovaj Pokemon puca šiljke iz ljuske koristeći isti sistem.
  • Pokémon Emerald: Pliva usisavajući vodu i otpuštajući je straga. Cloyster puca šiljke iz ljuske koristeći isti sistem.
  • Pokémon FireRed: Njegova ljuska iznimno je snažna. Ne može biti smrskana čak ni s bombom. Otvara ljusku tek kad napada.
  • Pokémon LeafGreen: Kad je napadnut, ispaljuje svoje rogove brzom paljbom. Njegova unutrašnjost nikad nije viđena.
  • Pokémon Diamond/Pearl: Bori se držeći ljusku čvrsto zatvorenu kao zaštitu te pucajući šiljke da odbije protivnike.

U videoigrama[uredi | uredi kôd]

Cloystera se može dobiti evoluiranjem Shelldera uz pomoć Vodenog kamena, a kako je Shellder dostupan u igrama Pokémon FireRed i Pokémon XD: Gale of Darkness, nije ga moguće dobiti u nekim igrama. Njegova je dostupnost ovisna o dostupnosti Shelldera, radi čega je prilično rijedak u timovima igrača.

Cloysterova može imati Pokémon sposobnost Školjkastog oklopa, koji blokira Kritične udarce (svaki napad ima šansu od 12,5% da uzrokuje dvostruko veću štetu ignorirajući pritom sve parametre statistika), ili Vještog povezivanja (Skill Link), koje pospješuje tehnike koji imaju uzastopni uzorak napadanja.

Jedini način hvatanja Cloystera u divljini je korištenjem Game Shark kodova. Teoretski gledano, Cloyster koji je uhvaćen u divljini posjeduje šansu od 50% da drži Biser (Pearl) i šansu od 5% da drži Veliki biser (Big Pearl), koje igrač kasnije može prodati po veoma visokoj cijeni. Isto tako, trener ove predmete može ukrasti u borbama s NPC trenerima koji imaju Cloystera u timu, koristeći se tehnikom Lopova (Thief) ili sličnom tehnikom.

Cloyster je veoma poznat Pokémon jer je u prvotnim igrama (Pokémon Red, Blue i Yellow) imao najviši Defense status. Doduše, nakon izlaska druge generacije Pokémona, u ovoj su ga statistici prestigli Steelix i Shuckle, a kasnije, u trećoj generaciji, prestigao ga je Regirock.

Tehnike[uredi | uredi kôd]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Otrovni šiljci (Toxic Spikes) Otrovni
Povlačenje (Withdraw) Vodeni
Nadzvučna (Supersonic) Normalni
Zraka polarne svjetlosti (Aurora Beam) Ledeni
Zaštita (Protect) Normalni
Šiljci (Spikes) Zemljani 28
Streličasti projektil (Spike Cannon) Normalni 40

Statistike[uredi | uredi kôd]

HP: 50
 
Attack: 95
 
Defense: 180
 
Special: 85
 
SpAtk: 85
 
SpDef: 45
 
Speed: 70
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi | uredi kôd]

Cloysterovo je prvo pojavljivanje u Pokémon animiranoj seriji bilo u epizodi "The Bridge Bike Gang". Cloyster, koji je pripadao biciklistici Tari, borio se protiv Mistyinog Psyducka.

U epizodi "The Battle for the Badge", Vođa Tima Raketa Giovanni posjeduje Cloystera, no drži ga u posebnoj sobi gdje drži sve svoje Pokémone. Cloyster je viđen u posebnom akvariju.

Cloyster se pojavljuje u epizodi "Fire and Ice", u borbi protiv Ashova Kinglera, gdje je koristeći svoju snažnu ljušturu blokirao Kinglerov Račji čekić (Crabhammer).

Cloyster se pojavljuje u epizodi "The Mandarin Island Miss Match". Cloyster je jedan od Pokémona koje koristi Prima (u videoigrama poznata i kao Lorelai). Bori se protiv Ashovog Pikachua.

Cloyster se također pojavljuje i u epizodama "The Crystal Onix", "The Joy of Pokémon" te u 18. epizodi Pokémon Kronika, "The search for a legend".