Koordinate: 62°07′16″N 7°07′44″E / 62.12111°N 7.12889°E / 62.12111; 7.12889

Geirangerfjord

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Zapadnonorveški fjordovi: Geirangerfjord i Nærøyfjord
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Zapadnonorveški fjordovi: Geirangerfjord i Nærøyfjord
Flag of Norway.svg Norveška


Geirangerfjord na karti Norveška
Geirangerfjord
Geirangerfjord
Lokacija Geirangerfjorda u Norveškoj
Godina uvrštenja: 2005. (29. zasjedanje)
Vrsta: Prirodno dobro
Mjerilo: vii, viii
Ugroženost: ne
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/1195 UNESCO

Geirangerfjord (norveški: Geirangerfjorden) je fjord u općini Stranda, pokrajine Sunnmøre u županiji Møre og Romsdal, sjeverna Norveška. On je zapravo 15 km dug rukavac Velikog fjorda Storfjord, a ime je dobio po malom selu Geiranger koje se nalazi na njegovom kraju gdje se u njega ulijeva rijeka Geirangelva.

Zimska panorama Geirangerfjorda
Magnify-clip.png
Zimska panorama Geirangerfjorda

Ovaj fjord je jedno od najsposjećenijih turističkih atrakcija u Norveškoj, iako postoje planovi za izgradnju električnih kabela preko njegovog klanca čime bi se ugrozio njegov status neirnute prirode i naštetilo turizmu[1] Uz njegove obale nalaze se slikovite napuštene farme Skageflå, Knivsflå i Blomberg, od kojih se posljednje dvije mogu posjetiti samo brodom. Turističkim trajektom koji čini obilazak fjorda upravlja tvrtka Fjord1 Nordvestlandske, a povezuje malene gradove Geiranger i Hellesylt na kraju lijevog (manjeg) rukavca fjorda.

Geirangerfjord, zajedno s Nærøyfjordom čini izniman krajolik strmih kristalnih stijena koje se uzdižu i do 1400 metara iznad površine mora, te imaju dubinu do 500 metara. Njihov krajolik ima nekoliko prirodnih fenomena kao što su podmorske morene i morski sisari. Zbog toga su ovi fjordovi upisani na popis mjesta svjetske baštine u Europi 2005. godine.

Geirangerfjord ima i nekoliko slapova koji se slijevaju niz njegove stijene, od kojih su najpoznatiji "Seda sestara" i "Prosilac". Oni se nalaze na istom dijelu fjorda, te se kaže kako "Prosilac" pokušava zavesti "Sestre" koje se nalaze na drugoj strani fjorda. Još jedan obližnji slap ima prepoznatljiv oblik i nazvan je "Vjenčani veo".

Geirangerfjord je u stalnoj opasnosti od klizišta s planine Åkerneset, pri čemu bi nastali cunami mogao zbrisati naselja Geiranger i Hellesylt.[2][3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Geirangerfjord
  1. Geirangerfjorden kan miste verdensarvstatus[neaktivna poveznica], Bergens Tidende. 6. srpnja 2007. Posjećeno 5. siječnja 2011. (norv.)
  2. Gigantras truer vestlandsbygderInačica izvorne stranice arhivirana 14. studenoga 2004., Aftenposten. 14. studenog 2004. Posjećeno 5. siječnja 2011. (norv.)
  3. Digitalna analiza moguće katastrofe klizišta u GeirangerfjorduInačica izvorne stranice arhivirana 16. srpnja 2006., Quanterra. 10. listopada 2005. Posjećeno 5. siječnja 2011. (engl.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]