Geografsko udruženje

Izvor: Wikipedija

Geografsko udruženje (GA, engl. Geographical Association) je organizacija iz Sheffielda, Ujedinjeno Kraljevstvo čiji je cilj unaprijediti podučavanje geografije i informirati svakoga o vrijednostima učenja geografije.

Broji gotovo 10.000 članova uključujući učitelje u osnovnim i srednjim školama kao i one u daljnjoj edukaciji, tj. akademske geografe, edukatore i učiteljske trenere.

Trenutni glavni ravnatelj Geografskog udruženja je profesor David Lambert.

Podrijetlo[uredi | uredi kôd]

Geografsko udruženje je obrazovna dobrotvorna organizacija koju je 1893. godine formiralo pet zainteresiranih obrazovatelja, uključujući Halforda Johna Mackindera, te je potpuno neovisna o državnoj pomoći.

Više informacija o prvih stotinu godina udruženja može se pronaći u publikaciji nazvanoj "The First Hundred Years: 1893-1993"[1]

Danas[uredi | uredi kôd]

Nekolicina profesionalnog osoblja i dužnosnika vodi GA zajedno s članovima lokalnih grupa koji su uglavnom obrazovatelji.

Izvorni cilj GA ostali su i dalje razmjena ideja i učenje jednih od drugih. U početku se grupa učitelja željela zajedno okupiti i izmijeniti međusobno lanterne dijapozitive, te osmisliti ideje kako takva tehnologija može doprinijeti podučavanju. Danas nove tehnologije omogućuju GA-u stvaranje širokog raspona materijala uključujući primjerice izvore za podučavanje i učenje dostupne široj publici. GA je također poduzeo korake za pokretanje društvene mreže preko svojih stranica GA NING.

GA svjesno poduzima korake kako bi se uključio i služio potrebama svih učitelja geografije, bez obzira na entuzijazam pojedinaca. Njegova svrha je "istražiti, odgojiti i poduprijeti izvrsnost u podučavanju geografije i osigurati da edukacijska služba razumije moć geografije u služenju edukacijskih ciljeva. GA pokušava to postignuti kroz brojne aktivnosti."

Akcijski plan za geografiju[uredi | uredi kôd]

GA u suradnji s Kraljevskim geografskim društvom (RGS-IBG) dobiva financijsku potporu vlade za brojne projekte. Prvi dio fondova pokrivao je period 2006.2008., dok sljedeći period fondova pokriva period 2008.2011.

Više informacija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Projekti akcijskog plana

Izvori[uredi | uredi kôd]