Geoturizam

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Geoturizam je vrsta turizma kojom se podržavaju zemljopisna obilježja mjesta, te kultura, okoliš, baština i dobrobit stanovnika. Ovaj koncept javno je predstavljen 2002. u izvješču Travel Industry Association of America i National Geographic Traveler časopisa. [1] [2] Urednik časopisa National Geographic, Jonathan B. Tourtellot i njegova supruga Sally Bensusen, upotrijebili su ovaj termin kao odgovor na koncept koji obuhvaća šire područje od ekoturizma i sličnih oblika.

Kao i ekoturizam, geoturizam potiče načelo da prihodi od turizma pružaju mjesni poticaj da se zaštite turističke atrakcije. U isto vrijeme proširuje princip očuvanja prirode i ekologije u smislu ujedinjavanja svih karakteristika koje pridonose karakteristikama mjesta kao što su povijesne strukture, žive i tradicijske kulture, krajolici, kuhinja, umjetnost te lokalna flora i fauna. Geoturizam objedinjuje načela održivosti, ali bez štetnog utjecaja na etiku, te se kao takav fokusira na mjesto u cjelosti.

Geoturizam u Hrvatskoj[uredi VE | uredi]

Zbog svojih prirodnih bogatstva te geološke raznikolikosti, Hrvatska je idealno mjesto za razvoj geoturizma, koji je još u povojima ali ga se sve više aktivno promiče.

Povezani članci[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]