Prijeđi na sadržaj

National Geographic Society

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s National Geographic)
Naslovnica NG-a iz 1915.

National Geographic Society je najveća neprofitna znanstvena udruga u svijetu, osnovana s namjerom promicanja znanosti u području zemljopisa.

Povijest udruge National Geographic Society započela je 13. siječnja 1888. kada su se u washingtonskom Cosmos Clubu okupila 33 znanstvenika (geografi, geolozi, izumitelji, učitelji, pravnici, meteorolozi, kartografi, biolozi...) kako bi se dogovorili o organizaciji udruge. Udruga je prozvana Gardiner Green Hubbard po istoimenom predsjedniku. Dva tjedna poslije preimenovana je u National Geographic Society. Svrha udruge je bila i još uvijek je, spoznaje iz područja zemljopisa približiti širem krugu ljudi.

S tim ciljem podržavaju i promiču znanstvene projekte i već u listopadu 1888. izišlo je prvo glasilo, National Geographic Magazine, koje nastavlja izlaziti povremeno.

U siječnju 1896. National Geographic Magazine postao je mjesečnik. Godinu dana kasnije Gardiner Green Hubbard je umro, a nasljedio ga je njegov zet, poznati znanstvenik Alexander Graham Bell.

Od 1957. novi je predsjednik Melville Bell Grosvenor, a od 1959. postoji i "National Geographic Channel", u početku samo na engleskom, da bi u međuvremenu emitiranje bilo prihvaćeno na cijelom nizu nacionalnih TV mreža.

National Geographic Magazine u početku je izlazio samo na engleskom, a od 1995. započinje s izlaženjem japanska verzija. National Geographic Magazine postoji od studenoga 2003. i na hrvatskome.

Magazin je poznat po svojim spektakularnim fotografijama kao i vrlo brižljivo istraženim i neutralnim reportažama, kao i emisijama koje se emitiraju na "National Geographic Channelu" širom svijeta.

National Geographic Society svake godine organizira pozivno natjecanje National Geographicovo natjecanje u znanju za odabrane škole u različitim stupnjevima znanja širom svijeta. Natjecanje je izlučno na državnoj razini, da bi na kraju pobjednici iz raznih država odlazili na finalno natjecanje u Washington D. C.

Verzije National Geographic Magazinea[uredi | uredi kôd]

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]