Gertruda Magaš

Izvor: Wikipedija

Gertruda Magaš (1897.1974.), krštenog imena Serafina Anđela, hrvatska koludrica, opatica, crkvena odgojiteljica u predškolskom i školskom odgoju, karitativna djelatnica, kršćanska humanitarka. Osnovala i vodila Zabavište sv. Anđela Čuvara i obdanište Malu školu. Ostavila neizbrisiv duhovni trag u odgoju djece, mladeži i djevojaka.[1][2] Crkva u Pagu bila je poznata po njoj i don Felicinoviću. Na glasu kao duša i skrb cijelog Paga. Zahvaljujući njenom radu spašene su mnoge obitelji i djeca sačuvana. U Pagu se čak ni nitko od neprijatelja Crkve nije usudio biti protiv majke Gertrude. Don Živko Kustić ju je opisao kao neponovljivu osobu po kojoj je jako djelovao Duh Sveti i kao osobu koja je označila Pažane koji su sačuvali katoličku vjeru i hrvatsku narodnost.[1]

Djelovala od 1920-ih do 1970-ih u paškom samostanu sv. Margarite, samostanu benediktinki. U samostan ušla s 21 godnom života i u njemu boravila 57 godina, sve do smrti. Predvodila je brojna vjerska događanja. Voditeljica Počasne straže Srca Isusova. Za vrijeme talijanske okupacije 1942. godine postala je poglavaricom samostana. Promicala je hrvatsku nacionalnu svijest. U samostankoj je crkvi tih ratnih godina propovijedala uz dopuštenje šibenskog biskupa Jerolima Milete svjedočeći snažnu duhovnost i mudrost. S don Josom Felicinovićem, paškim župnim vikarom, postavila osnove karitativnoj djelatnosti u Pagu. Organizirala je prehranu dvjesta paške djece i vodila pučku kuhinju Caritasa koja je dijelila 700 obroka dnevno. Tako je već u 24 godine službovanja kao opatica postala na paškom području najpoznatija osoba i vrlo utjecajna. Upravljala je dječjim vrtićem sv. Anđela čuvara, mjestom gdje je predškolski odgoj formirao generacije Pažana.[1]

Citati[uredi | uredi kôd]

Wikicitati »Sva u Bogu i sva u Pagu.«
(Don Živko Kustić o majci Gertrudi, na promociji Zbornika o crkvi i samostanu paških benediktinki 5. lipnja 2010. u samostanskoj crkvi benediktinki u Pagu.[1] )

Priznanja[uredi | uredi kôd]

Odlikovana za zasluge u spašavanju djece u Drugom svjetskom ratu.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d e Zadarska nadbiskupija Ines Grbić: Crkva i samostan paških benediktinki, 9. lipnja 2010. (pristupljeno 13. ožujka 2017.)
  2. Crkva i samostan paških benediktinki. Zbornik radova sa znanstveno-stručnoga skupa održanog u Pagu 25. rujna 2004. godine posvećen uspomeni opatice Gertrude Magaš, ur. Miroslav Granić, Matica hrvatska Pag – Samostan benediktinki sv. Margarite u Pagu, Pag 2010., 457 str. Ante Gulin: Recenzija. Zbornik Odsjeka za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, vol.28 prosinac 2010.