Gimnastika

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Gimnastika u Londonu 1908.
Gimnastička dvorana

Gimnastika je šport koji uključuje serije pokreta koji zahtijevaju fizičku snagu, pokretljivost i osjećaj za tijelo u prostoru. Razvijena je na tradiciji vojnih vježbi iz doba stare Grčke te dijelom na tradiciji cirkuskih predstava.

Općenito se smatra opasnim športom, jer teški akrobatski elementi često uključuju izvođenje različitih pokreta visoko iznad tla uz rizik ozljede vježbača ili vježbačice.

Discipline[uredi | uredi kôd]

Moderna gimnastika, kojim na internacionalnom nivou upravlja Međunarodna gimnastička federacija, danas uključuje sljedeće discipline:

Od tih disciplina, najraširenije su discipline športske i ritmičke gimnastike, koje su i standardni športovi na Olimpijskim igrama. Disciplina trampolina je uvedena na Igre 2000. godine.

Ritmička gimnastika uključuje natjecanja samo u konkurenciji žena, iako se pojavljuju i ritmička gimnastika za muškarce, ali još uvijek bez šireg prihvaćanja.

Opća gimnastika[uredi | uredi kôd]

Opća gimnastika, koja se još naziva grupna gimnastika, omogućava bavljenje gimnastikom vježbačima svih dobi oba spola koji vježbaju u skupinama različitog broja vježbača. Prakticira se u nastavi tjelesnog odgoja u školama, na grupnim prezentacijama i sletovima, na natjecanjima, itd.

Vidi[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]