Giovanni d'Alemagna

Izvor: Wikipedija
Giovanni d'Alemagna
gotika - renesansa
Giovanni d'Alemagna
Triptih Madona i sveci iz Akademije oko 1446. (tempera na drvu)
Rođenje 1399.[1]
Smrt svibanj 1450. Padova, Mletačka republika[1]
Vrsta umjetnosti slikarstvo
Praksa Venecija, Padova
Utjecali Francesco Squarcione
Poznata djela Triptih sv. Jeronim za crkvu Santo Stefano
Portal o životopisima

Giovanni d'Alemagna (* 1399. - † Padova, svibanj 1450.[1]), je venecijanski slikar njemačkog podrijetla bliski suradnik Antonija Vivarinija.

Životopis[uredi | uredi kôd]

I danas se ne zna gdje je rođen Johannes, koji je postao poznat u talijanskoj povijesti umjetnosti kao Giovanni d'Alemagna, niti puno toga o njegovoj mladosti. Najnovija istraživanja povjesničara E. Merkel (Venezia, 1430-1450) i M. Lucco (Padova) iz 1989. otkrila su da se rodio 1399., kao i to da se oženio 1423. za Maddalenu i da je postao građanin Padove 1431.[1]

Između 1430. i 1435. naslikao je ciklus Priče o Kristu, koji se danas nalazi u Galeriji Franchetti - Ca 'd'Oro.

Giovanni d'Alemagna oženio je sestru Antonija Vivarinija i postao njegov najbliži suradnik u njegovoj muranskoj slikarskoj bottegi, koja je izvela puno poliptiha i fresaka po Veneciji i Venetu. Tako da je vrlo je teško odrediti što je tko naslikao.

Sveta Apolonija uništava paganski idol

Prvi njihov zajednički rad bio je Triptih sv. Jeronim iz 1441.,[1] za venecijansku crkvu Santo Stefano, na kojem se potpisao kao Johannes (danas u Kunsthistorisches Museum Beč).

Kod tog rada vidi se da je Giovanni slikao puno plošnije likove, i imao puno dekorativniji stil od svog partnera Antonija.

Giovanni i Antonio su zajedno oslikali poliptih za crkvu San Zaccaria (sv. Sabina) i oslikali freskama Žalosnu kapelu 1443.1444.[1] Zajedno su radili na poliptihu za crkvu San Pantalon Krunidba svete Marije) 1444.[1] i na poliptihu Madona na prijestolju među svecima (1446.), koji se danas čuva u Galeriji venecijanske Akademije. Njihov zajednički rad je su i poliptih za benediktinski samostan Praglia 1448. (okolica Padove), danas u Pinacoteca di Brera u Milanu.

Rad u Kapeli Ovetari[uredi | uredi kôd]

Između 1448.1450. Giovanni i Antonio rade u Padovi, gdje su zajedno s Mantegnom i Pizzolom, oslikavali freskama Kapelu Ovetari u Eremitanskoj crkvi (Chiesa degli Eremitani) koja je potpuno uništena za Drugog svjetskog rata.[1]

U Padovi je Giovanni d'Alemagna nenadano umro u svibnju 1450., nakon tog je Antonio prekinuo rad na freskama i vratio se u Veneciju.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Giovanni d'Alemagna