Golema psina

Izvor: Wikipedija
Golema psina
Status zaštite

Status zaštite: Ugroženi[1]

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Razred: Chondnichthyes
Podrazred: Elasmobranchii
Red: Lamniformes
Porodica: Cetorhinidae
Rod: Cetorhinus
Vrsta: C. maximus
Dvojno ime
Cetorhinus maximus
Gunnerus, 1765.
Raspon
Rasprostranjenost goleme psine
Rasprostranjenost goleme psine

Golema psina (lat. Cetorhinus maximus) je druga najveća vrsta riba, nakon kitopsine. To je kozmopolitska migratorna vrsta, koje se nalazi u svim svjetskim oceanima s umjerenom temperaturom.

Opis[uredi | uredi kôd]

Golema psina filtrira vodu.

Golema psina je obično sivo-smeđe boje i često se čini da ima šareni izgled. Zubi su vrlo mali i brojni, po 100 u redu. Zubi imaju jednu koničnu kvržicu, zakrivljenu unatrag i jednaki su na gornjoj i donjoj čeljusti. Sporo se kreće i hrani se planktonom, tako da filtrira vodu. Ima anatomske prilagodbe za hranjenje filtriranjem, kao što su uvelike proširena usta i visoko razvijene škrge. Oblik usta je konusan.

Nisu agresivni i općenito su bezopasni za ljude.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

Goleme psine su migrirajuća vrsta i vjeruje se da prezimljuju u dubokim vodama.

Ugroženost i zaštita[uredi | uredi kôd]

Dugo vremena, radilo se o komercijalno važnoj ribi, kao izvoru ljudske hrane, stočne hrane i za dobivanje ulja. Izlovljavani su i zbog velike vrijednosti leđne peraje i procjenjuje se da je veličina globalne populacije kroz zadnje tri generacije (102 godine) pala za 50-79%. Iako ih se više ne lovi, česta su neposredna žrtva ribolova. Prekomjerni izlov u prošlosti doveo je do nestanka nekih populacija, a drugima je potrebna zaštita. Smatra se da postoji više od 20.000 jedinki i da se globalna populacija počinje stablizirati otkad je lov zabranjen.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Kwang-Ming Liu, Rodrigo Barreto (Centro de Pesquisa e Conservação da Biodiversidade Marinha do Sudeste e Sul (CEPSUL/ICMBio)), Atlanta Katelyn Herman (Georgia Aquarium, Daniel Fernando, Evgeny Romanov, Queensland Cassandra Rigby (James Cook University. 7. studenoga 2018. IUCN Red List of Threatened Species: Basking Shark. Pristupljeno 12. lipnja 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: više imena: authors list (link)