Okrug

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Disambig.svg »Okrug« preusmjerava ovamo. Za općinu u Splitsko-dalmatinskoj županiji, pogledajte Okrug (Splitsko-dalmatinska županija).


Okrug (abhaski: оқрҿс, okres, bjeloruski: акруга, akruha, bugarski: окръг, okrǎg, istočnomarijski: йырвел, jirvel, poljski: okręg, ruski: о́круг, okrug, srpski: округ, okrug, ukrajinski: окру́га, okruha) je naziv za administrativnu jedinicu koji se trenutačno koristi u Srbiji i Rusiji, a prije u Bugarskoj i Poljskoj.


Bugarska[uredi VE | uredi]

Bugarska je bila podijeljena na okruge (bugarski: окръг, okrǎg) u razdoblju od 1946. do 1987. godine, kada ju zamijenjuju oblasti.

Poljska[uredi VE | uredi]

U Kongresnoj Poljskoj okruzi su pod imenom okręg (množina okręgi) postojali od 1842. godine, kada su zamijenili powiatje, dok su powiati zamijenili obwódye.

Okręgi su privremeno stvoreni između 1945. i 1946. godine u područjima koja je Poljska aneksirala od Nacističke Njemačke (istočno od linije OdraNisa) kao rezultat sovjetskog vojnog napredovanja. Okręgi su tada bili podijeljeni na obwódje. Okręgi su kasnije zamijenjeni województwima, a obwody powiatyma.

Rusija[uredi VE | uredi]

U povijesti Rusije od Ruskog Carstva preko SSSR-a do današnje Rusije okruzi su se kao zasebne administrativne jedinice javljali više puta u različitim oblicima i razinama mjesne samouprave.

Rusko Carstvo[uredi VE | uredi]

Tijekom Ruskog Carstva okruzi su bili zasebne područne jedinice nastanjene kozacima s velikim stupnjem samouprave. Isti su ukinuti 1920. godine, s propašću starog sistema uprave.

Sovjetski savez[uredi VE | uredi]

Nakon nastanka Sovjetskog Saveza okruzi su bili glavni oblik administrativne podjele države. Do 1930. godine većina okruga je ukinuta i ustupila mjesto rajonima. Jedino je u Zakarpatskoj oblasti pojam okruga ostao očuvan do danas.

1970. godine stvoreni su nacionalni okruzi, te su već 1977. godine preimenovani u autonomne okruge.

Ruska Federacija[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Ruski savezni okruzi
Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Ruski autonomni okruzi

U Rusiji postoje 8 saveznih okruga i 4 autonomnih okruga.

Srbija[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Upravni okruzi Srbije

Srbija je od 1992. godine podijeljena na 24 (29 ako se broji Kosovo) upravnih okruga + Grad Beograd.

Vidi još[uredi VE | uredi]