Gospin dolac

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Stadion Gospin dolac
Stadion Gospin dolac
Lokacija Imotski, Hrvatska
Izgradnja od 1987. do 1989.
Otvoren 1989.
Korisnici NK Imotski
Kapacitet 4 000
Teren trava

Gospin dolac je stadion u Imotskom. Naziv je dobio po zavjetnoj crkvici Gospe od Anđela koja se nalazi u njegovoj blizini. Izgrađen je 1989. Trebao je biti izgrađen za potrebe Mediteranskih igara koje su se 1979. održale u Splitu. Na njemu svoje domaće utakmice igra NK Imotski. Kapaciteta je oko 4 000 mjesta, od kojih je 3 000 sjedećih, dok je 1 000 stajaćih.

Stadion "Gospin dolac" je dobio ime po zavjetnoj crkvi Gospe od Anđela koja se nalazi uz stadion.[1] Na mjestu današnjeg stadiona je u prošlosti bila velika prirodna vrtača (ljevkasta udubina u kršu). Na dnu vrtače je bila ledina dimenzija 50 x 30 metara, gdje su vlasnici sadili povrtlarske kulture. Godine 1974. godine, na inicijativu ondašnjih imotskih sportskih djelatnika, počinju pripreme (otkup zemljišta, projekti) za izgradnju nogometnog igrališta. Uzgradnja započinje 1976. godine, a stadion je završen 1987. godine. Da bi igralište naraslo do pravilima predviđenih dimenzija, bilo je potrebno nasuti ogromne količine zemlje i kamenja, pa je danas vrh igrališta čak 43 metra viši od nekadašnje najniže točke vrtače.

Stadin se nalazi u jedinstvenom ambijentu, podno srednjovjekovne tvrđave Topane, te u neposrednoj blizini Modrog jezera, zbog čega ga je BBC uvrstio u deset najčudesnijih sportskih arena svijeta.[2]

  1. Gradski stadion Gospin dolac - najneobičniji stadion na svijetu - Apolitični
  2. Slobodna Dalmacija: BBC uvrstio stadion dalmatinskog trećeligaša među deset najčudesnijih na svijetu!