NK Imotski

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
NK Imotski
Puno ime Nogometni klub Imotski
Nadimak Sokolovi
Osnovan 31. ožujka 1991.
Igralište Gospin dolac
Kapacitet 3.500 sjedećih mjesta
Predsjednik Josip Bušić[1]
Trener Ante Knezović Zuba
Liga 1. ŽNL Splitsko-dalmatinska
2020./21. 9.
Domaći dres
Gostujući dres
Soccerball current event.svg Trenutačna sezona

NK Imotski je nogometni klub iz Imotskog. U sezoni 2021./22. se natječe u 1. ŽNL Splitsko-dalmatinska.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Nogometni klub Imotski je osnovan na Krvavi Uskrs, 31. ožujka 1991. godine, na dan pogibije Josipa Jovića na Plitvicama. Prvi predsjednik kluba bio je Ante Đuka - Kris. Ipak, klub je sljedbenik Mladosti iz Prološca osnovane 1974. godine, kasnije nazvane Imotska krajina. Imotski je s Imotskom krajinom u sezoni 2001./2002. zamijenio trećeligaški razred natjecanja drugoligaškim, jer Proložani nisu imali dovoljno novca za taj nivo natjecanja. U trenutku preuzimanja klub se nalazio na posljednjem mjestu ljestvice, kasnio 14 bodova za NK Žminjom te se oporavio do kraja sezone.

Najteže je bilo upravo 2002. godine, kada se Imotski borio za opstanak u 2. HNL. Tada je klub uspio, nakon što ga je preuzeo Marinko Boban, u 15 kola sustići prednost Žminja od 14 bodova.

U sezoni 2011./2012. klub je ostvario najviši plasman u povijesti, 5. mjesto u 2. HNL. Sezonu kasnije ispao je u 3. HNL - Jug, ali je osvojio županijski kup, te se kvalificirao u pretkolo Hrvatskog nogometnog kupa.

Predsjednik je Josip Bušić, a trener prve momčadi Ante Knezović Zuba.

Poredak po sezonama[uredi | uredi kôd]

Stadion[uredi | uredi kôd]

Gospin Dolac, povijesni ambijent podno Topane.

Gospin dolac naziv je dobio po zavjetnoj crkvici Gospe od Anđela koja se nalazi u njegovoj blizini. Nalazi se u vrtači podno imotske kule Topane , s koje se nakon oslobođenja od Turaka dometom topa određivala granica između Hrvatske, u to vrijeme u okviru Habsburške monarhije i Osmanlijskog Carstva.
Po prvobitnim je planovima trebao biti izgrađen za potrebe Mediteranskih igara u Splitu 1979. godine, ali gradnja je počela tek 1987. i trajala je dvije godine. Posebno zdanje kapaciteta je 3.500 sjedećih mjesta.

Grb[uredi | uredi kôd]

Grb NK Imotskog sastoji se od hrvatskoga šahiranoga grba unutar koje se nalazi tvrđava Topana, koja asocira na grad Imotski. Šahirani grb i Topana su obavijeni bijelom kružnicom u kojoj piše nogometni klub Imotski.

Športska oprema[uredi | uredi kôd]

Igrači Nogometnog kluba Imotski nose crvene domaće dresove marke Zeus. Na poleđini dresova pišu brojke igrača bijelom bojom. Hlačice su tamno plave boje. Na desnoj je nogavici broj igrača, a na lijevoj nogavici znak marke dresa.

Prva momčad NK Imotskog tijekom sezone 2019./20. u najnovijem izdanju domaćih dresova.

Gostujući dresovi Nogometnog kluba Imotski su isto marke Zeus. Cijeli gostujući dres, majica i hlačice, je crni. S prijeda dres na sebi nema nikakvih natpisa, dok na poleđini se nalaze brojevi igrača napisani bijelom bojom.

Navijači[uredi | uredi kôd]

Navijači nogometnog kluba Imotski su Galantari. Naziv su dobili po Matanu i ostalim galantarima iz popularne serije "Prosjaci i sinovi". Već desetak godina prate klub te su službeno organizirani kao Udruga građana.

GZG u Vukovaru


Poznati igrači[uredi | uredi kôd]

Poznati treneri[uredi | uredi kôd]

Poznati igrači i treneri koji su bili trenerima u NK Imotskom.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Novo vodstvo NK Imotskog, radioimotski.hr, pristupljeno 18. rujna 2020.
  2. Sandro Tomić okončava karijeru u Imotskom, imotskenovine.hr, 25. srpnja 2008., preuzeto 30. siječnja 2010.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]