Grafen

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Molekularna struktura grafena
Grafen čini šesterokutna mreža ugljikovih atoma

Grafen je dvodimenzionalna ugljikova struktura debljine jednog atoma. Dvojica znanstvenika Andre Geim i Konstantin Novoselov izdvojili su je 2004. godine iz dijela grafita. Za izdvajanje su rabili ljepljivu traku i tako prvi put dobili minijaturne fragmente tog materijala. Grafit debljine jednog milimetra sadrži tri milijuna slojeva grafena naslaganih jedan na drugi koji su međusobno labavo povezani.

Grafen je gotovo potpuno proziran, ali je istodobno i toliko gust da ni najmanji atomi plina ne mogu proći kroz njega. Kao provodnik struje je jednako dobar kao i bakar. Grafen ima kao materijal izuzetno specifična svojstva. To je veliki kristal, koji je vrlo čvrst – sto puta jači od čelika – a može se rastegnuti i do 20%.

Grafen je istovremeno i najtanji i najjači poznati materijal. Otkriće se odmah odrazilo na brojna druga područja znanosti, od kvantne fizike do praktične elektronike.

Premda je gotovo providan i dobar je električni vodič, grafen je prikladan za izradu providnih ekrana osjetljivih na dodir, svjetlosnih panela i solarnih ćelija. Pomiješan s plastikom, omogućava izrade laganih i superjakih kompozitnih materijala za sljedeću generaciju satelita, zrakoplova i automobila.

Grafen nudi fizičarima mogućnost za proučavanje dvodimenzionalnih materijala s jedinstvenim svojstvima i zahvaljujući njemu mogući su eksperimenti koji omogućuju nove uvide u fenomene kvantne fizike. Očekuje se da će grafenski tranzistori zamijeniti silicijske i omogućiti izradu još djelotvornijih računala.

Grafenski tranzistor mogao bi teoretski raditi i brže i na višim temperaturama u odnosu na klasične silicijske.