Grgur Grassi

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta kršćanstvo. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija
Pier Luigi Grassi
Gregorio Maria Grassi (tal.)
Pier Luigi Grassi Gregorio Maria Grassi (tal.)
Rođen 1833.
Castelazzo Bormida
Preminuo 9. srpnja 1900.
Beatificiran 1946. (Pio XII.)
Kanoniziran 2000. (Ivan Pavao II.)
Slavi se u Katoličkoj Crkvi
Portal o kršćanstvu

Sveti Grgur Maria Grassi, rodnim imenom Pier Luigi Grassi, talijanski franjevac, katolički svećenik, biskup, misionar i svetac, jedan od Kineskih mučenika ubijenih u Boksačkom ustanku.

Kao dječak pristupio je franjevcima, u kojima dobiva ime Grgur (tal. Gregorio). Studirao je u Bologni, a za svećenika je zaređen 1856. u Mirandoli. Nakon priprema za misijski rad, 1860. upućen je u kineski Taiyuan, u kojemu djeluje među tamošnjim franjevcima. 1876. imenovan je apostolskim vikarom koadjutorom u Shanxiu, a 1891. preuzima vikarsku službu sjevernoga dijela pokrajine.

U gradu osniva franjevački novicijat i misionarsku kuću. Uz evangelizaciju, djelovao je i karitativno, skrbeći se za žrtve gladi i oboljele od kuge. Osnovao je više sirotišta za siromašnu i djecu bez roditelja. Izbijanjem Boksačkog ustanka 1900. odbija savjete o bijegu iz pokrajine. Početkom srpnja, uhićen je mučen i izboden do smrti 9. srpnja 1900., zajedno s još dvadesetišestero kršćana. Tijela su im isprva bila izložena prolaznicima, a zatim su zakopana na mjestu ukopa prijestupnika. Uz Grassija, u Boksačkom ustanku, iz Tiyuana su ubijena još dvojica biskupa (Anton Fantosati i Franjo Fagolla), četvorica svećenika, redovnice Reda sestara Marijinih misiomarki i petnaestero laika.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Peran, Suzana: Sv. Grgur Grassi: Franjevac, misionar, biskup i mučenik Crkve u Kini, Kana, br. 587 (srpanj-kolovoz 2023.), god. LIV., str. 13.