Grisogono

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Grisogono (lat. Chrysogonos), splitska patricijska (plemićka) obitelj koja se u dokumentima učestalije spominje od 15. stoljeća. Moguća je rodbinska povezanost sa istoimenom zadarskom plemićkom obitelji s pridjevkom Bortolazzi.

Godine 1822. dobili su austrijsku potvrdu plemstva.

Etimologija prezimena[uredi VE | uredi]

Podrijetlo prezimena je grčko (Χρυσόγονος, latinska transkripcija Chrysogonos) što je rjetkost među dalmatinskim plemićkim obiteljima. Riječ chrysos znači zlato, a dodatak gonos označava rod, pleme ili koljeno. Sukladno tome neki su autori tumačili značenje prezimena Grisogono kao "zlatni rod", "zlatno pleme" ili "u zlatu rođen". Latinski oblik prezimena Chrysogonos s vremenom je istisnut sadašnjim oblikom – Grisogono.[1]

Povijest[uredi VE | uredi]

Obitelj Grisogono smatra se najstarijom živućom obitelji u Dalmaciji i vjeruje se da potjeće još iz ranog srednjeg vijeka. Prema nekim izvorima kontinuitet članova obitelji može se pratiti od rodonačelnika obitelji Grisogona, kojeg je, prema kazivanju kronika Tome Arhiđakona (0.1200.-1268.), kliški knez Domald Snačić zarobio s mnogim splitskim plemićima 1225. godine i oslobođa ga godinu kasnije.[1] Najstariji pouzdani član ove obitelji je Prvoslav Franjin (Perve de Francisco, Pervoslavo di Francisco), koji se u ispravama javlja 1325. i 1327. te 1341. kao egzaminator i sudac.[2]

Članovi obitelji počinju učestalije koristiti prezime od početka 15. stoljeća, a kontinuirano tek od kraja istog stoljeća. Potomci obitelji i danas žive u Splitu te i dalje posjeduju palaču Grisogono na splitskom Peristilu.

Grb obitelji Grisogono[uredi VE | uredi]

Grb obitelji Grisogono

Na crvenom polju tri vodoravne zlatne kolone (ešarpe). Postoji i druga varijanta: Zlatni lav na crvenom polju.

Bilješke[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 Obitelj Grisogono - plemstvo.hr
  2. Kuzmanić, Mario-Nepo, Splitski plemići, prezime i etnos, str. 78.-79.

Literatura[uredi VE | uredi]

  • Kuzmanić, Mario-Nepo, Splitski plemići, prezime i etnos, Split, 1998. ISBN 953-163-106-9

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


P history.svg Nedovršeni članak Grisogono koji govori o povijesti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.