HAARP

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
HAARP
Antene HAARPa

HAARP (skraćenica za engl. High Frequency Active Auroral Research Program, Program aktivnog auroralnog istraživanja visoke frekvencije) američki je civilni i vojni istraživački program pri kojem se rabe visoko frekventni radio valovi za istraživanje gornjih dijelova zemljine atmosfere (osobito ionosfere).

Druga svrha je istraživanje širenja radio valova, komunikacije i navigacije. Nalazi se sjeveroistočno od mjesta Gakona u Aljasci, a projektom upravljuje Sveučilište Aljaske, US Air Force i Ratna mornarica SAD. Ukupno je 14 sveučilišta bilo uključeno u planiranje sustava.

HAARP je nastao od patentiranih istraživanja Bernarda Eastlunda i Nicholasa Christofilosa 1980. godine.

Slični projekti u drugim zemljama[uredi VE | uredi]

Slična istraživanja nalaze se u nekoliko drugih zemalja:

Kritika[uredi VE | uredi]

HAARP je predmet raznih teorija urote u kojima se označava kao "tajni projekt" i povezuje s nastancima prirodnih katastrofa poput potresa, poplava i vulkanskih erupcija.

Civilni zaposlenici projekta dolaze iz nekoliko sveučilišta i privatnih tvrtki kao primjerice Sveučilišta u Aljasci, Stanford University, University of Massachusetts, Clemson University, Penn State University, Dartmouth College, University of Tulsa, University of Maryland i Cornell University. Fotografije projekta nisu tajne i dostupne javnosti. Redovito se održavaju dani "otvorenih dana", a studenti mogu raditi praksu na stanici HAARPa.

Ukidanje projekta[uredi VE | uredi]

HAARP je ukinut početkom svibnja 2013. zbog nedostatka novčanih sredstava.[1]


Izvori[uredi VE | uredi]

  1. HAARP Facility Shuts Down. ARRL pristupljeno 16 lipnja 2013.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: HAARP

http://www.novi-svjetski-poredak.com/2013/03/01/igranje-boga-americki-pomorski-istrazivacki-laboratorij-potvrdio-haarp-ima-mogucnost-manipulirati-atmosferu/