Hal Ashby

Izvor: Wikipedija
Hal Ashby
Rodno ime William Hal Ashby
Rođenje 2. rujna 1929., Ogden, Utah, SAD
Smrt 27. prosinca 1988., Malibu, SAD
Godine rada 1965.1988.
Supruga Joan Marshall
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Hal Ashby (Ogden, 2. rujna 1929.Malibu, 27. prosinca 1988.), američki filmski montažer, a kasnije i redatelj.

Mlade godine[uredi | uredi kôd]

Rodio se u gradu Ogdenu u saveznoj državi Utah u mormonskoj obitelji. Mladost je proveo burno - roditelji su mu se razveli, otac mu je počinio samoubojstvo, sam se oženio vrlo mlad, s 19 godina, i ubrzo zatim i razveo. Odustao je od srednje škole te se naposljetku preselio u Kaliforniju.

Karijera[uredi | uredi kôd]

Po vlastitim riječima, imao je 50-ak poslova prije nego što je konačno dobio posao kao montažer na filmu. 1967. čak je osvojio Oscara za montažu u filmu "U vrelini noći." Na nagovor mentora, redatelja Normana Jewisona, Ashby je s 40 godina konačno i sam režirao svoj prvi film, tragikomediju "Stanodavac" iz 1970.

Kasnije je, ponajviše u 70-ima, razvio osebujnu i uspješnu karijeru kao redatelj koji zagovara liberalne stavove i humanizam te je dobio i nominaciju za Oscara i Zlatni globus za najbolju režiju za film "Povratak veterana" iz 1978., a mnogo je puta nominiran i za Zlatnu palmu. Film "Holivudski frizer" je navodno režirao prema memoarima svoje supruge Joan Marshall. Njegov najhvaljeniji film je društvena satira "Dobrodošli, g. Chance".

No, počeo je gubiti slavu u 80-ima režiravši samo slabo poznate fimove. Kako bi skrenuo svoju karijeru prema pozitivnom, prestao je uzimati droge, ošišao svoju dugu kosu i skratio bradu kako bi djelovao "respektabilnije", ali je dobivao samo radove na televiziji. Umro je s 59 godina od raka gušterače.

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]