Hans Gaede

Izvor: Wikipedija
Hans Gaede
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 19. veljače 1852.
Mjesto rođenja Kolberg, Pruska
Datum smrti 16. rujna 1916.
Mjesto smrti Freiburg im Breisgau,
Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Hans Emil Alexander Gaede
Supruga Elisabeth Müller
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1870.1916.
Čin General pješaštva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Verdunska bitka
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao Armijski odjel B
Odlikovanja Pour le Mérite

Hans Emil Alexander Gaede (Kolberg, 19. veljače 1852. - Freiburg im Breisgau, 16. rujna 1916.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je Armijskim odjelom B na Zapadnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Hans Gaede rođen je 19. veljače 1852. u Kolbergu (danas Kolobrzeg u Poljskoj). Sin je Alexandera Gaede i Emilie Franke. Gaede je u prusku vojsku stupio 1870. godine, te je sudjelovao u Prusko-francuskom ratu u kojem je i ranjen. Nakon rata pohađa Prusku vojnu akademiju, te nakon završetka iste služi u raznim vojnim jedinicama kao u i pruskom ministarstvu rata. Čin pukovnika dostigao 1897. godine kada postaje zapovjednikom i tvrđave Thorn. General bojnikom je postao 1900. godine, dok je 1904. godine promaknut u čin general poručnika kada dobiva zapovjedništvo nad 33. pješačkom divizijom smještenom u Metzu koji se tada nalazio u okviru Njemačkog Carstva. Godine 1907. Gaede je stavljen na raspolaganje.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata Gaede je reaktiviran, te postaje zamjenikom zapovjednika XIV. korpusa koji je bio u sastavu 7. armije koja se nalazila pod zapovjedništvom Josiasa von Heeringena. U rujnu 1914. postaje zapovjednikom Armijskog odjela Gaede koji je kasnije preimenovan u Armijski odjel B koji je držao front u Gornjem Alzasu. Za zapovijedanje u borbama u Alzasu Gaede je 25. rujna 1915. godine odlikovan ordenom Pour le Mérite. U prosincu 1915. Gaedeu je na Sveučilištu u Freiburgu dodijeljen počasni doktorat.

Smrt[uredi | uredi kôd]

U rujnu 1916. godine Gaede se teško razbolio zbog čega je 3. rujna 1916. morao napustiti zapovjedništvo armijskog odjela. Umro je 16. rujna 1916. godine u 64. godini života u bolnici Freiburgu im Breisgau od posljedica operacije.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Hans Gaede na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Hans Gaede na stranici Deutschland14-18.de