Josias von Heeringen

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Josias von Heeringen
Josias von Heeringen c1914.jpg
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 9. ožujka 1850.
Mjesto rođenja Kassel, Pruska
Datum smrti 9. listopada 1926.
Mjesto smrti Berlin, Njemačka
Nacionalnost Flag of the German Empire.svg Nijemac
Puno ime Josias Oskar von Heeringen
Supruga Augusta von Dewall
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1867.-1918.
Čin General pukovnik
Ratovi Prusko-francuski rat
Prvi svjetski rat
Važnije bitke Bitka kod Mulhousea
Bitka u Loreni
Prva bitka na Aisnei
Vojska Flag of the German Empire.svg Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 7. armija
Zapovjedništvo obalne obrane
Odlikovanja Pour le Mérite

Josias Oskar von Heeringen (Kassel, 9. ožujka 1850.Berlin, 9. listopada 1926.) je njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je njemačkom 7. armijom na Zapadnom bojištu, te Zapovjedništvom obalne obrane.

Vojna karijera[uredi VE | uredi]

Josias von Heeringen rođen je 9. ožujka 1850. godine u Kasselu. Otac mu je bio Josias von Heeringen stariji, također časnik u vojsci, dok mu je majka bila Karoline von Starckloff. Nakon što je završio vojnu akademiju u Kasselu i Berlinu, služio je u 80. pješačkom puku smještenom u Wiesbadenu. Kao poručnik sudjelovao je u Prusko-francuskom ratu u kojem je ranjen i u kojem je odlikovan. Čin pukovnika dostigao je 1895. godine, general bojnikom je postao 1898. godine, dok je 1901. godine promaknut u čin general poručnika. Godine 1903. dobio je zapovjedništvo nad 22. pješačkom divizijom smještenom u Kasselu, dok je 1906. promaknut u čin generala pješaštva, te je postao zapovjednikom II. korpusa smještenog u Stettinu. Godine 1909. nasljeđuje Karla von Einema na dužnosti pruskog ministra rata koju dužnost obnaša do 1913. godine. U srpnju 1913. postaje glavnim inspektorom II. vojnog okruga sa sjedištem u Berlinu, dok početkom 1914. dobiva čin general pukovnika.

Prvi svjetski rat[uredi VE | uredi]

Na početku Prvog svjetskog rata Heeringen dobiva zapovjedništvo nad njemačkom 7. armijom. Zapovijedajući istom na samom početku rata u kolovozu 1914. godine u Bitci kod Mulhousea odbio je francuski napad na Alsace. Jedanko tako, uspješno odbija i francuski napad u Bitci u Loreni, nakon čega sa 7. armijom sudjeluje i u Prvoj bitci na Aisnei. Za navedeno je 28. kolovoza 1915. odlikovan i ordenom Pour le Mérite. Nakon dvije godine zapovijedanja nad 7. armijom, Heeringen u kolovozu 1916. dolazi na čelo Zapovjedništva obalne obrane naslijedivši na tom mjestu Ludwiga von Falkenhausena. Navedenu dužnost obavljao je sve do kraja rata.

Poslije rata[uredi VE | uredi]

Nakon završetka rata Heeringen se posvetio brizi o veteranima rata, te je do svoje smrti bio predsjednik društva Kyfthaeuser. Bio je oženjen Augustom von Dewall. Njegovi sinovi Walther i Kurt također su kao niži časnici sudjelovali u Prvom svjetskom ratu. U rujnu 1914. proglašen je počasnim građaninom Kassela.

Josias von Heeringen preminuo je 9. listopada 1926. godine u Berlinu gdje je i pokopan.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

(eng.) Josias von Heeringen na stranici First World War.com
(eng.) Josias von Heeringen na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Josias von Heeringen na stranici Deutschland14-18.de