Harold Alexander

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Harold Alexander
Harold Alexander

17. Generalni guverner Kanade
trajanje službe
12. travnja 1946. – 28. veljače 1952.
Prethodnik Alexander Cambridge
Nasljednik Vincent Massey
Rođenje 10. prosinca 1891.
Smrt 16. lipnja 1969.

Feldmaršal Harold Rupert Leofric George Alexander, 1. grof Alexander od Tunisa (London, 10. prosinca 1891. - Slough, 16. lipnja 1969.), britanski vojskovođa i feldmaršal.

Zapamćen je kao vođa 15. britanske armije tijekom invazije Sicilije 1943. u sklopu Drugog svjetskog rata. Nakon rata služio je kao generalni guverner Kanade.

Alexander je rođen u dobro stojećoj aristokratskoj obitelji, školovanje je započeo u engleskim javnim školama ali se naknadno prebacio na Sandhurst gdje se školovao za vojnog časnika. Ugled je stekao svojim aktivnostima u Prvom svjetskom ratu u kojem je zaslužio brojna priznanja i odlikovanja. Upravo zbog toga i nakon rata nastavio je svoju vojnu karijeru u službi Britanske vojske u Europi i Aziji. U Drugom svjetskom ratu, Alexander je djelovao kao visokopozicionirani vojni zapovjednik u sjevernoj Africi i Italiji. On je zapovjedao 15. vojnim odsjekom na Siciliji i u Italiji prije nego je bio postavljen za Vrhovnog savezničkog zapovjednika Mediterana. Kralj George IV. imenovao ga je 1946. na prijedlog kanadskog premijera za generalnog guvernera Kanade. Kako je Alexander novu poziciju preuzeo sa velikim entuzijazmom ubrzo je osvojio i masovne simpatije kanadskog stanovništva. Bio je posljednji guverner rođen izvan Kanade prije imenovanja Adrienne Clarkson 1999. godine.

Harold Alexander posjetio je jednom prilikom i borce na Srijemskom frontu u Jugoslaviji.

Broj primljenih počasti po državama;[uredi VE | uredi]

Ujedinjeno kraljevstvo: 43 primljene počasti
Britanske kolonije, dominoni i države pod formalnom upravom: 16 primljenih počasti
Engleska: 4 primljene počasti
SAD: 4 primljene počasti
Francuska: 1 primljena počast
Poljska: 1 primljena počast
Grčka: 1 primljena počast
SSSR: 1 primljena počast
posebne počasti: 4 primljene počasti