Hasan-agina džamija u Priboju

Izvor: Wikipedija
Hasan-agina džamija
Lokacija Priboj,
Sandžak, Srbija
Renoviran 1758. godine
Religija islam

Hasan-agina džamija, središnja je džamija u Priboju. Nalazi se u sastavu Medžlisa Islamske zajednice Priboj, u okvirima Sandžačkog muftiluka.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Reis-ul-ulema Naim ef. Hadžiabdić u posjeti Priboju

Hasan-agina džamija u starom Priboju je najveća džamija u ovom dijelu Sandžaka. Sagradio ju je pribojski muselim Hasan-aga, sin Mustafin, oko 1758. godine. Dolazeći na položaj upravnika pribojske oblasti, on je najprije podigao mesdžid, a ubrzo zatim i minaret džamije koja je po njemu nešto kasnije i dobila ime Hasan-agina džamija. Pored džamije, Hasan-aga je u svom rodnom gradu sagradio i mekteb, te uvakufio još i zgrade, kuće, njive, novac i ostavio ih na korištenje pribojskim Bošnjacima.

Tijekom svog postojanja, Hasan-agina džamija je dva puta gorjela i bila obnavljana, a posljednja temeljna rekonstrukcija kojom je i dobila svoj današnji izgled urađena je 1982. godine. U dvorištu džamije očuvani su nišani od kojih onaj najstariji, kako se pretpostavlja, pripada samom Hasan-agi, a oni ostali njegovim potomcima.[1]

U posljednjem desetljeću popločan je harem džamije, izgrađen šadrvan, funkcionalna gasulhana, preuređena abdesthana te osposobljeni uredi i pomoćne prostorije u vakufskoj zgradi. Također oformljena je knjižnica s velikim brojem naslova islamske literature.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hasan-agina džamija. sandzak.travel. 5. kolovoza 2017. Inačica izvorne stranice arhivirana 14. siječnja 2022. Pristupljeno 2. ožujka 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]