Naim Hadžiabdić

Izvor: Wikipedija
Naim ef. Hadžiabdić
Naim Hadžiabdić

9. reis-ul-ulema
trajanje službe
1975. – 1987.
Prethodnik Sulejman ef. Kemura
Nasljednik hfz. Husein ef. Mujić
Rođenje 18. svibnja 1918., Prusac
Smrt 3. srpnja 1987., Sarajevo
Zanimanje teolog

Naim ef. Hadžiabdić (Prusac, 18. svibnja 1918.Sarajevo, 3. srpnja 1987.), bošnjački je teolog, deveti po redu reis-ul-ulema u razdoblju SFR Jugoslavije. Autor je Ilmihala, vjeronaučnog udžbenika koji se desetljećima koristio u mektebima.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Hadžiabdićev vjeronaučni udžbenik Ilmihal je tiskan u više od 20 izdanja

Naim ef. Hadžiabdić je rođen u Pruscu 18. svibnja 1918. godine. Osnovno vjersko obrazovanje stekao je u rodnom mjestu, a osnovnu školu završio u Donjem Vakufu. Nakon završene Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, školovanje nastavio na Višoj islamskoj teološkoj školi, u to vrijeme najvećem obrazovno-vjerskom zavodu u SFR Jugoslaviji. Po završetku školovanja stupa u službu Islamske zajednice, u svojstvu imama u Donjem Vakufu, gdje ostaje punih petnaest godine. Nakon toga biva imenovan za glavnog imama bugojanskog i travničkog sreza, da bi 1963. godine bio izabran za predsjednika Starješinstva Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na kojoj funkciji ostaje do 1975. godine.

S reis-ul-ulemom Sulejman ef. Kemurom učestvuje u vraćanju "Đulaginog dvora" za potrebe Gazi Husrev-begove medrese i ostvarenje Islamskog teološkog fakulteta. Nakon smrti reis-ul-uleme Kemure, prvo je izabran za vršitelja dužnosti reis-ul-uleme a zatim, na sjednici u Beogradu, 22. ožujka 1975. godine kao jedini kandidat za vrhovnog poglavara Islamske zajednice u SFR Jugoslaviji.

Svečano ustoličenje i predaja menšure obavljena je 18. svibnja 1975. godine u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Na čelu islamske zajednice u SFR Jugoslaviji Naim ef. Hadžiabdić bio je punih 12 godina. U njegovo vrijeme ostvareni su značajni rezultati među kojima su otvaranje Islamskog teološkog fakulteta (danas Fakultet islamskih znanosti) u Sarajevu, otvorenje Isa-begove medrese u Skoplju te izgradnja Zagrebačke džamije u Zagrebu .

Umro je 3. srpnja 1987. godine. Ukopan je tri dana kasnije u haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu, uz svog prethodnika i bliskog suradnika Sulejman ef. Kemuru. Dženazu mu je predvodio predsjednik Starješinstva Islamske zajednice u Crnoj Gori Idriz ef. Demirović.[1]

Djela[uredi | uredi kôd]

  • Novi Ilmihal: udžbenik vjerske obuke (Sarajevo, 1973)
  • Ilmihal: za treći stupanj vjerske pouke (Sarajevo, 1986)
  • Ilmihal: vjeronaučni udžbenik (Sarajevo, 1997)
  • Ilmihal (Sarajevo, 1994)

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Naim ef. Hadžiabdić - bosanskohercegovački reis. ikc-berlin.de/. Pristupljeno 26. listopada 2019.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Prethodi: Reis-ul-ulema
1975.1987.
Slijedi:
Sulejman ef. Kemura
(reis-ul-ulema)
hfz. Husein ef. Mujić
(reis-ul-ulema)