Hastahana (Sarajevo)

Izvor: Wikipedija
Šerif Topal Osman-paša je izgradio Vojnu bolnicu u Sarajevu 1866. godine.

Hastahana je park u Sarajevu. Nalazi se na lokalitetu najstarije bolnice u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.[1]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Podignuta je 1866. godine, u zadnjim godinama osmanske vladavine, za uprave Šerif Topal Osman-paše, posljednjeg valije Bosanskoga pašaluka i prvog valije Bosanskog vilajeta.[2] Godine 1979. bolnica je proširena izgradnjom još jedne zgrade, ali su obje objekta tijekom rata u Bosni i Hercegovini znatno stradala, s tim da je objekt Hastahane u potpunosti stradao. S obzirom na to da je bio neuporbljiv, nakon rat nije obnavljen. Na tom mjestu je napravljen park. U drugom objektu bolnice, koji je obnovljen poslije rata, bolnica je nastavila svoj rad pod imenom Opća bolnica Abdulah Nakaš.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (boš.) Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-povijesne i prirodne baštine Županije SoliArhivirana inačica izvorne stranice od 17. listopada 2019. (Wayback Machine) Nacionalni spomenici Tuzlanskog kantona (29) - Hastahana (najstarija bolnica) u Tuzli (pristupljeno 17. listopada 2019.)
  2. Hrvatska enciklopedija Topal, Osman-paša. Zagreb, Leksikografski zavod Miroslav Krleža (pristupljeno 17. listopada 2019.)