Hattrick

Izvor: Wikipedija
Ovo je članak o računalnoj igri. Za tri pogotka u istoj utakmici pogledajte članak Hat-trick.

Hattrick je izravna nogometna menadžerska računalna igra pokrenuta u Švedskoj, a trenutačno obuhvaća 112 nacionalnih liga i više od 900.000 menadžera i njihovih klubova iz cijelog svijeta. Ona kombinira upravljanje klubom sa zabavom, zahvaljujući zajednici igrača iz cijelog svijeta stvorenoj oko igre.

Opis[uredi | uredi kôd]

Hattrick je 1997. godine kreirao Björn Holmér. Nakon kratke registracije, korisnik dobiva klub. Skoro uvijek, novi igrači dobivaju kontrolu nad nečijim starim klubom, koji se nalazi pri dnu tablice i ima slabe igrače i trenera, mali stadion, klub navijača i mnoge druge stvari. Nakon toga, menadžer započinje upravljati svojim klubom, prodavati i kupovati igrače, definirati shemu treninga, i tako dalje. Ako je menadžer dovoljno uspješan, on/ona će biti nagrađen/a kvalifikacijom u višu ligu za sljedeću sezonu, koja traje četiri mjeseca (14 tjedana + 2 tjedna stanke).

Postoji mnogo stvari koje korisnik može prilagoditi svojim zahtjevima, kao što je npr. preimenovanje stadiona, promjena vrste treninga ili zapošljavanje novog trenera. Ali, kao i u svakoj drugoj menadžerskoj igri, menadžer mora dati svojim igračima upute kako će i na kojoj poziciji igrati ako želi biti uspješan.

Zajednica igrača i komunikacija je jedan od aspekata Hattricka. Skoro svi aktivni članovi zajednice su spremni pomoći novim menadžerima i puno je stvari koje se mogu naučiti od iskusnijih menadžera.

Hattrick je u stalnom razvoju. Kreatori igre dodaju nove mogućnosti u igru i poboljšavaju postojeće, često želje korisnika ugrađuju u igru.

Kad se radi o broju aktivnih menadžera, vodeće nacije su Švedska, Španjolska, Nizozemska, Belgija, Argentina, i Švicarska, iako i države kao što su Norveška, Poljska, Finska, Rumunjska i Njemačka, među ostalima, također imaju veliki broj menadžera.

Hattrick nudi, osim mogućnosti upravljanja svojim klubom, također ima i reprezentacije, dvije za svaku državu, mladu i A-reprezentaciju. Svake sezone se organizira Svjetsko prvenstvo, jedne sezone za U-20, a sljedeće za A-reprezentaciju, itd.

Prva država koja je osvojila internacionalni trofej osim Švedske je Rumunjska. Klub osvajača internacionalnih trofeja za sada ima vrlo malo članova. To su: Švedska, Rumunjska i Norveška.

Postoji mnogo pomoćnih programa koji su dostupni za pomoć i unapređivanje igranja, kao što su oni za praćenje utakmica uživo i administraciju momčadi. Od samog početka to je projekt koji vodi zajednica, a odanost igrača prema igri mnogo je značila u izrastanju projekta u ono što je danas.

Vlasnik Hattricka je tvrtka Hattrick Ltd., čiji je direktor Johan Gustafson, i koja ima punu kontrolu nad igrom. Čitav projekt razvila je tvrtka Extralives AB.

Dodatno[uredi | uredi kôd]

Programi za praćenje utakmica
Criollo Viewer (match viewer)

Vijesti i članci
Hattrick Zine Argentina
Hattrick International Community & Tools
Hattrick Community UK
Hattrick REPORTER Newspaper

Statistički podaci
Hatstats

Izrada web-stranice za klub
HT-Arena (Besplatna usluga kreiranja web-stranice za klub)

Izvori[uredi | uredi kôd]