Hayden Panettiere

Izvor: Wikipedija
Hayden Panettiere
Hayden Panettiere
Rodno ime Hayden Lesley Panettiere
Rođenje 21. kolovoza 1989., Palisades, New York, SAD
Godine rada 1996.-danas
Važnije uloge Claire Bennet u "Heroji"
Maddie u "Ally McBeal"
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Hayden Lesley Panettiere (Palisades, New York, 21. kolovoza 1989.), američka glumica i pjevačica. Najpoznatija je po ulozi navijačice s natprirodnim moćima Claire u seriji "Heroji" i po ulozi biološke kćeri Ally McBeal u istoimenoj seriji.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rani život[uredi | uredi kôd]

Hayden je rođena u Palisades, New Yorku u obitelji Lesley R. Vogel, bivše glumice iz sapunica i Alana "Skip" Panettierea, vatrogasnog poručnika. Hayden ima i mlađeg brata, također glumca Jansena Panettierea. Pohađala je osnovnu školu "South Orangetown" u New Yorku, no nakon završetka sedmog razreda počinje se školovati kod kuće.

Karijera[uredi | uredi kôd]

Hayden na Comic-Con 2007

Panettiere se manekenstvom počela baviti u dobi od samo pet mjeseci. Kad je navršila 11 mjeseci, počela je nastupati u televizijskim reklamama za tvrtku "Playskool". Prve glumačke korake napravila je u američkim sapunicama, i to u ulozi Sarah Roberts u ABC-jevoj sapunici "One Life to Live" i kasnije u ulozi Lizzie Spaulding u CBS-ovoj sapunici "Zvijezda vodilja" (Guiding Light). U potonjoj, Haydenin lik, Lizzie, se borila s leukemijom, te je serija dobila nagradu Društva za pomoć oboljelima od leukemije i limfoma.

No, Hayden su proslavile dvije uloge. U posljednjoj sezoni serije "Ally McBeal" pridružila se ekipi u ulozi biološke Allyine kćeri, Maddie. 2006. godine dobiva ulogu Claire Bennet u SF akcijskoj seriji "Heroji". No, osim televizijskih uloga, Hayden je poznata i po posuđivanju glasova u dugometražnim animiranim filmovima kao npr. u "Život buba" (A Bug's Life).

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Televizijske uloge[uredi | uredi kôd]

Filmske uloge[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]