Hedžas

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Karta koja današnju saudijsku pokrajinu označava crveno, a Kraljevinu iz 1923. zeleno

Hedžas[1] ili Hidžas (Hedžaz, Hidžaz, također i Hedjaz, Hejas, Hijaz; ar. الحجاز‎, Al-Ḥiǧāz[1] doslovno barijera), regija je na zapadu današnje Saudijske Arabije. Granice su joj uglavnom određene obalom Crvenog mora, te se pruža od Haqla u Akapskom zaljevu do Jizana. Glavni grad je Džeda (Jeddah), ali je vjerojatno poznatija po islamskim svetim gradovima Meki i Medini. Zbog islamskih svetih mjesta Hedžas ima velik značaj kako u arapskome tako i u islamskome svijetu, odnosno politici. Područje je naziv, barijera, dobilo zato što razdvaja zemlju Nedžd (Najd) na istoku od zemlje Tihama na zapadu.

Povijest[uredi VE | uredi]

Povijesni dokazi ukazuju na to da je Hedžas (ili barem neki njegovi dijelovi) bio pod rimskom vlašću kao provincija Arabia Petraea.[2] Kasnije je stoljećima bio pod vlašću regionalnih sila kao Egipat da bi od 16. stoljeća postao dio otomanske države gdje je administrativnom reorganizacijom 1864. formiran Vilajet Hedžas. Početkom 20. stoljeća Hedžas je uživao kratkotrajni period kao nezavisna država. Godine 1916. je Sharif Hussein ibn Ali proglasio nezavisnost Hedžasa, ali je je njegovu vlast godine 1924. srušio Ibn Saud iz susjedne regije Nedžd te formirao Kraljevinu Hedžasa i Nedžda, kasnije poznatu kao Kraljevina Saudijska Arabija.

Zemljopis[uredi VE | uredi]

U geološkom je smislu Hedžas smješten u Velikoj dolini rasjeda. Regija je poznata po tamnijem pijesku vulkanskog podrijetla. Hedžas u nekim izvorima uključuje i gorje Sarawat koje topografski razdvaja Nedžd od Tehamaha.

Gradovi[uredi VE | uredi]

Karta koja pokazuje lokaciju unutar Saudijske Arabije

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 Radovan Radovinović, Ivan Bertić, ur., Atlas svijeta : novi pogled na Zemlju, [3. dopunjeno izd.], konzultant  Branko Borčić , uz redakciju osnovnoga orječja Veljka Rogića, [orječja, te tematski zemljovidi [i] orječna obradba Jugoslavije Ivan Bertić, prijevod orječjā s njemačkoga Mirjana Stančić, suradnik na izradbi kazala Tomislav Garić, suradnik na doradbi zemljovida Krunoslav Šoštarić], Sveučilišna naklada Liber, Zagreb, mjeseca travnja 1984., str. 112. (Hedžas), str. 116. (Al-Ḥiǧāz), (NSK)
  2. Kesting, Piney (May/June 2001). Well of Good Fortune. Saudi Aramco pristupljeno 20. 03. 2007.