Hidžaz

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Hedžaz)
Skoči na: orijentacija, traži
Karta koja današnju saudijsku pokrajinu označava crveno, a Kraljevinu iz 1923. zeleno

Hedžaz (također Hijaz, Hedjaz; arapski:الحجاز‎, al-Ḥiǧāz, doslovno "barijera") je regija na zapadu današnje Saudijske Arabije. Granice su joj uglavnom određene obalom Crvenog mora, te se pruža od Haqla u Akapskom zaljevu do Jizana. Glavni grad je Jeddah, ali je vjerojatno poznatija po islamskim svetim gradovima Meki i Medini. Zbog islamskih svetih mjesta Hejaz ima veliku važnost kako u arapskom tako i u islamskom svijetu, odnosno politici. Naziv barijera je dobilo zato što razdvaja zemlju Najd na istoku od zemlje Tihama na zapadu.

Povijest[uredi VE | uredi]

Povijesni dokazi ukazuju na to da je Hedžaz (ili barem neki njegovi dijelovi) bio pod rimskom vlašću kao provincija Arabia Petraea.[1] Kasnije je stoljećima bio pod vlašću regionalnih sila kao Egipat da bi od 16. stoljeća postao dio otomanske države gdje je administrativnom reorganizacijom 1864. formiran Vilajet Hedžaz. Početkom 20. stoljeća Hedžaz je uživao kratkotrajni period kao nezavisna država. Godine 1916. je Sharif Hussein ibn Ali proglasio nezavisnost Hedžaza, ali je je njegovu vlast godine 1924. srušio Ibn Saud iz susjedne regije Nejd te formirao Kraljevinu Hedžaza i Nedžda, kasnije poznatu kao Kraljevina Saudijska Arabija.

Zemljopis[uredi VE | uredi]

U geološkom smislu Hedžaz je smješten u Velikoj dolini rasjeda. Regija je poznata po tamnijem pijesku vulkanskog podrijetla. Hedžaz u nekim izvorima uključuje i gorje Sarawat koje topografski razdvaja Najd od Tehamaha.

Gradovi[uredi VE | uredi]

Karta koja pokazuje lokaciju unutar Saudijske Arabije

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Kesting, Piney (May/June 2001). Well of Good Fortune. Saudi Aramco. pristupljeno 20. 03. 2007.