Prijeđi na sadržaj

Heinrich Kiepert

Izvor: Wikipedija
Heinrich Kiepert
(lat.) Imperium Romanum
(reizdanje iz 1903.)

Heinrich Kiepert (Berlin, 31. srpnja 1818. − Berlin, 21. travnja 1899.), njemački zemljopisac i kartograf koji je djelovao tijekom 19. stoljeća.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Već u mladosti prilikom putovanja s roditeljima H. Kiepert pokazivao je poseban interes za zemljopis i crtao je razne skice. Njegov talent prepoznao je L. von Ranke, povjesničar i obiteljski prijatelj Kiepertovih koji im je savjetovao smjernice za školovanje mladog Heinricha. Gimnaziju je pohađao kod mladog filologa A. Meinekea prilikom čega je razvio interes i za antičko razdoblje. Već tijekom tog razdoblja mladi je Kiepert kritizirao pogreške na školskim povijesnim zemljovidima.

Visoko obrazovanje Kiepert je stekao na sveučilištu u Berlinu gdje je pohađao povijest, filologiju i geografiju. Koncem 1840-ih godina u suradnji s C. Ritterom objavio je svoj prvi rad „Atlas Grčke i njenih kolonija” (njem. Atlas von Hellas und den hellenischen Kolonien) kojim se istaknuo u sferi povijesne kartografije. Nedugo kasnije Kiepert je sastavio i „Povijesno-zemljopisni atlas starog svijeta” (njem. Historisch-geographischer Atlas der alten Welt). Godine 1863. u Berlinu je izdan i „Antički atlas” (lat. Atlas antiquus) na njemačkom jeziku koji će narednih desetljeća biti preveden i na engleski, francuski, ruski, nizozemski i talijanski jezik.

Godine 1893. Kiepert je na latinskom izdao i prvi veliki Atlas antičkog svijeta pod nazivom Formae orbis antiqui, koji se dijelom temeljio i na njegovim putovanjima osmanlijskom Malom Azijom. Kiepert je predavao geografiju na Berlinskom sveučilištu od 1854. do svoje smrti 21. travnja 1899. godine, a opsežan i nedovršeni rad koji je ostavio iza sebe nastavio je dorađivati njegov sin Richard.

Opus[uredi | uredi kôd]

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • (njem.) Engelmann, Gerhard. 1977. Heinrich Kiepert. Neue Deutsche Biographie. XI. Duncker und Humblot. Berlin. str. str. 593. ISBN 9783428001811. OCLC 310770470
Ostali projekti
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Heinrich Kiepert
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Heinrich Kiepert