Heinrich Tschurtschenthaler von Helmheim

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Heinrich Tschurtschenthaler von Helmheim
Heinrich Tschurtschenthaler (1858-1918).jpg
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 16. veljače 1858.
Mjesto rođenja Bozen, Austrijsko Carstvo
Datum smrti 11. veljače 1918.
Mjesto smrti Beč, Austro-Ugarska
Opis vojnoga službovanja
Čin General pješaštva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Galicijska bitka
Karpatska ofenziva
Vojska Flag of Austria-Hungary (1869-1918).svg Austro-Ugarska
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 44. landverska divizija
XVIII. korpus

Heinrich Tschurtschenthaler von Helmheim (16. veljače 1858. - 11. veljače 1918.) je bio austrougarski general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 44. landverskom divizijom i XVIII. korpusom na Istočnom bojištu.

Vojna karijera[uredi VE | uredi]

Heinrich Tschurtschenthaler von Helmheim rođen je 16. veljače 1858. godine. Prije rata čin general bojnika dostigao je u svibnju 1907., dok je u čin podmaršala promaknut u svibnju 1911. godine.

Prvi svjetski rat[uredi VE | uredi]

Na početku Prvog svjetskog rata Tschurtschenthaler zapovijeda 44. landverskom divizijom. Navedena divizija se nalazila u sastavu XIV. korpusa, te sa istom Tschurtschenthaler sudjeluje u Galicijskoj bitci. U prosincu 1914. Tschurtschenthaler dobiva zapovjedništvo nad novoustrojenim XVIII. korpusom koji je formiran na osnovi jedinica 44. landverske divizije. Istodobno sa XVIII. korpusom zapovijeda i sa 44. landverskom divizijom i to do ožujka 1915. kada ga na mjestu zapovjednika zamjenjuje Ludwig Goiginger. Zapovijedajući XVIII. korpusom koji se nalazio u sastavu 3. armije kojom je zapovijedao Svetozar Borojević sudjeluje u Karpatskoj ofenzivi. U svibnju 1915. promaknut je u čin generala pješaštva.

Tschurtschenthaler XVIII. korpusom zapovijeda do ožujka 1915. kada ga na mjestu zapovjednika zamjenjuje Emil von Ziegler. Postaje zapovjednikom Vojnog područja Innsbruck sa zadatkom da pripreme obrane od talijanskog napada obzirom da je Italija ušla u rat na strani Antante. Vojnim područjem Innsbruck zapovijeda do listopada 1916. kada se umirovljuje.

Smrt[uredi VE | uredi]

Nakon umirovljenja Tschurtschenthaler je 11. veljače 1918. godine preminuo u 60. godini života.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

(eng.) Heinrich Tschurtschenthaler na stranici Field commanders of Austria-Hungary