Helen Crlenkovich

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Helen Crlenkovich

Helen Crlenkovich (Crljenković) zvana Klinky (Columbus, Ohio, 14. lipnja 1921.Burbank, Kalifornija, 19. srpnja 1955.) je bila američka športašica hrvatskog podrijetla.

Udala se za Roberta Drewa Morgana, uzela suprugovo ime Morgan te nastupala kao Helen Morgan. S njime je dobila kćer Bari Morgan, poznatu fotografkinju (udanu za Jerryja Millera).

Životopis[uredi VE | uredi]

Rodila se je 1921. u Columbusu u saveznoj državi Ohiju u obitelji hrvatskih iseljenika (otac iz Banićevca, mati iz Petrijevaca), koji su doselili u SAD uoči Prvog svjetskog rata.

Za vrijeme velike gospodarske depresije 1930-tih s obitelji je živjela u saveznoj državi New York, a potom je živjela u Cold Springsu kod Syracusea. Zbog silne želje za biti plivačicom, a mati joj je u tome svesrdno pomagala, 1933. su mati Anka i mlađa Helen odselile u San Francisco. Ondje joj je mogla omogućiti vježbe u najpoznatijem plivačkom bazenu u SAD-u Fairmont Plungeu, gdje ju je vodio poznati stručnjak Phil Patterson. Stariju Heleninu sestru Katarinu mati je ostavila u školi s dječjim domom u New Yorku da bi se mogla posvetiti Helen.

Trener je ubrzo uvidio da je Helen nadarena za skokove u vodu. Dok je boravila i trenirala u San Franciscu, došlo joj je vrijeme za srednju školu. Pohađala je tamošnju višu školu Mission High School, a potom na Gradskom koledžu City College of San Fransico gdje je diplomirala, sve u San Franciscu. Studirala je na Kalifornijskom sveučilištu u Berkeleyu. (University of California, Berkeley). Bila je izvrsnom učenicom i studenticom, iako je radila uz školovanje. Bila su to amaterska vremena kad nije bilo sponzora. Radila je na hotelskoj recepciji hotela gdje je trenirala i bavila se fotografiranjem.

Bila je pionir ženskog zrakoplovstva. Upisala je pilotsku školu, državna agencija za civilno zrakoplovstvo primila ju je za pilotsku pripravnicu, a za pilota je položila 1941. godine.

Od 1935. se je natjecala u plivanju i skakanju u vodu. Često je bila na pobjedničkom postolju. Krajem 1930-tih bila je najbolja svjetska skakačica. Bila je prvom skakačicom koja je uspjela izvesti jedan i pol preokret u skoku te još neke t.zv. muških skokova, skokove koje su dotad uspijevali izvesti samo muškarci.

Trebala je sudjelovati na Olimpijskim igrama, no rat ju je dvaput spriječio u sudjelovanju, iako je bila u izabranim sastavima. Računao se da će zacijelo osvojiti barem dva zlata. Tijekom rata se udala, a nakon rata opet se vratila na pobjedničke staze na natjecanjima u skokovima u vodu sa 3 i 10 metara visine. Potom se profesionalizirala. Radila je za poznatu filmsku kuću Metro-Goldwyn-Mayer. Pojavila se u mnogim filmovima, osobito sa slavnom Esther Williams. Nikad nije pristala na "amerikaniziranje" svog prezimena u neki oblik koji bi bio lakši za uho englesko govornom stanovništvu, jer je bila ponosna Hrvatica.

Umrla je sa samo 34 godine. Umrla je od zloćudne novotvorine tjedan dana nakon što je primljena u Međunarodnu Kuću slavnih športaša u vodenim športovima.

Športski rezultati[uredi VE | uredi]

Bila je jedna od najuspješnijih u SAD-u i u svijetu skakačica u vodu. Natjecala se za Sjedinjene Američke Države. Crlenkovich je bila prvakinja Nacionalnoga amaterskoga športskoga saveza SAD-a i svjetska prvakinja sa skakaonice od 10 m. Poznata pod nadimkom Clenkie je bila prvakinja SAD-a u skokovima s opružne daske na otvorenom (1939., 1941. i 1945.); prvakinja u skokovima sa skakaonice od 10 m (1941. i 1945.) te prvakinja u dvoranskim skokovima sa skakaonice od 3 m (od 1939. do 1942.).

Nagrade i priznanja[uredi VE | uredi]

  • mjesto u Međunarodnoj plivačkoj Dvorani slavnih u Fort Lauderdale u Floridi
  • mjesto u Ronilačkoj Dvorani slavnih Zaklade Helms u Kaliforniji
  • Dvorana slavnih San Franciscanske Prep[1]
  • 2008. posmrtno priznanje za uspjehe od Svjetskog akrobatskog kongresa

Poznati slikar Diego Rivera prikazao je Helen Crlenkovich u svom poznatom muralu "Panameričko jedinstvo" na njezinom matičnom veleučilištu. Prikazuje ju u skoku u vodu.

Zanimljivosti[uredi VE | uredi]

  • Svastika je poznatog američkog vaterpolista Dona Petersona, za kojeg se udala njena sestra Katarina (Kay).


Literatura[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Bruce Davis: Newsletter, pristupljeno 9. lipnja 2010.