Helmuth von Moltke mlađi

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Helmuth von Moltke
Helmuth Johannes Ludwig von Moltke 1914.jpg
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 25. svibnja 1848.
Mjesto rođenja Gersdorf, Pruska
Datum smrti 18. lipnja 1916.
Mjesto smrti Berlin, Njemačko Carstvo
Nacionalnost Flag of the German Empire.svg Nijemac
Puno ime Helmuth Johann Ludwig von
Moltke
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1868.-1916.
Čin General pukovnik
Ratovi Prusko-francuski rat
Prvi svjetski rat
Vojska Flag of the German Empire.svg Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao načelnik Glavnog stožera
Odlikovanja Pour le Mérite

Helmuth Johann Ludwig von Moltke (Gersdorf, 25. svibnja 1848.Berlin, 18. lipnja 1916.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. U razdoblju od 1906. do 1914. godine bio je načelnik Glavnog stožera njemačke kopnene vojske.

Vojna karijera[uredi VE | uredi]

Helmuth von Moltke mlađi rođen je 25. svibnja 1848. godine u Gersdorfu u pruskoj vojničkoj obitelji. Njegov ujak feldmaršal Helmuth von Moltke stariji bio je znameniti pruski vojskovođa i načelnik pruskog Glavnog stožera, a po njemu je Moltke mlađi dobio i ime.

Moltke se pridružio vojsci 1869. godine, te je kao poručnik 7. grenadirske pukovnije sudjelovao u Prusko-francuskom ratu u kojem je odllikovan zbog pokazane hrabrosti. U razdoblju od 1875. do 1878. godine pohađa Prusku vojnu akademiju nakon čega služi kao pobočnik svojeg ujaka koji je tada bio načelnik Glavnog stožera. Nakon smrti ujaka 1891. godine Moltke mlađi postaje pomoćnik cara Vilima II.

Moltke je čin pukovnika dostigao 1894. godine, general bojnikom je postao 1899. godine, dok je 1902. godine promaknut u čin general poručnika kada je dobio i zapovjedništvo nad 1. gardijskom pješačkom divizijom smještenom u Berlinu. Nakon toga postaje pobočnik cara Vilima II, da bi 1902. godine postao zamjenikom načelnika Glavnog stožera grofa Alfreda von Schlieffena.

Načelnik Glavnog stožera[uredi VE | uredi]

Nakon Schlieffenovog odlaska u mirovinu, Moltke 1. siječnja 1906. godine postaje načelnikom njemačkog Glavnog stožera pri čemu su mu protukandidati bili Hans von Beseler, Karl von Bülow, te Colmar von der Goltz. Navedeno imenovanje bilo je dosta kontroverzno jer se smatralo da je Moltke navedeni položaj dobio, ne zbog svojih vojnih sposobnosti, već zbog prijateljstva sa carem. Neki povjesničari međutim, u navedenom imenovanju ne vide ništa sporno. Tako za Beselera smatraju da isti nije mogao postati načelnikom Glavnog stožera jer je bio preblizak sa Schlieffenom, dok su Bülow i von der Golz bili previše neovisni da bi odgovarali caru.

Moltke je prije izbijanja Prvog svjetskog rata modificirao Schlieffenov plan koji je izradio njegov prethodnik, što je i bilo nužno. Tako je imajući u vidu jačanje francuskih snaga na jugu predvidio jače njemačke obrambene snage na lijevom krilu, na štetu njemačkog desnog krila koje je prodorom kroz Belgiju trebalo okružiti i zauzeti Pariz.

Prvi svjetski rat[uredi VE | uredi]

Moltkeovo zapovijedanje tijekom Prvog svjetskog rata nailazi na snažne kritike povjesničara. Tako mu se prigovara što je nakon prodora ruskih snaga u Istočnu Prusku prebrzo i prenervozno odlučio da dva korpusa brzo prebaci na Istočno bojište čime je u odlučnom trenutku oslabio njemačko desno krilo, što je nedvojbeno pridonijelo njemačkom porazu u Prvoj bitci na Marni. Prigovara mu se i što nije bolje iskoristio pomalo neočekivanu njemačku pobjedu na jugu u Bitci u Loreni. Kritike doživljava i Moltkeova odluka da u jednom trenutku poduzetnijeg Klucka i njegovu 1. armiju subordinira znatno opreznijem Bülowu i njegovoj 2. armiji što je spriječilo Klucka da prodre dalje na zapad i okruži Pariz. Moltkeu se i prigovara da je prilikom donošenja odluka imao nedovoljno informacija sa bojišta na kojem su se prilike brzo mijenjale što je uzrokovalo i donošenje pogrešnih odluka posebice one da Kluck, suprotno Schlieffenovom planu, skrene prema jugu iako se još uvijek nalazio istočno od Pariza.

Tijekom prvih mjeseci Prvog svjetskog rata Moltkeovo se zdravlja sve više pogoršavalo. Nakon njemačkog poraza u Prvoj bitci na Marni Moltkea je 14. rujna 1914. godine na mjestu načelnika Glavnog stožera zamijenio Erich von Falkenhayn.

Smrt[uredi VE | uredi]

Nakon što je prestao biti načelnikom Glavnog stožera Moltke je još jedno vrijeme služio u Glavnom stožeru u Berlinu gdje se brinuo oko organizacije pričuvne vojske i teritorijalnih korpusa koji se nisu nalazili na bojištima. Dana 7. kolovoza 1915. godine Moltkeu je i dodijeljen orden Pour le Mérite.

Moltkeovo zdravstveno stanje se međutim i dalje pogoršavalo. Helmuth von Moltke preminuo je 18. lipnja 1916. godine od moždanog udara kojeg je doživio u Berlinu na pogrebu feldmaršala Colmara Freiherr von der Goltza. Pokopan je u Berlinu na groblju Invalidenfriedhof.

Grob Helmutha von Moltkea na berlinskom groblju Invalidenfriedhof

Literatura[uredi VE | uredi]

Ronald Pawly, Kaiser's Warlords: German Commanders of World War I, Osprey publishing, 2003., str. 55-56

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

(eng.) Helmuth von Moltke na First World War.com
(eng.) Helmuth von Moltke na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Helmuth von Moltke na stranici Deutschland14-18.de