Hemangiom

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Caduceus color.svg Ovaj članak ne udovoljava stilskim odrednicama za područje medicine.
Pomoć potražite pri Wikiprojektu medicina. Molimo ne uklanjati ovu poruku prije nego se članak ispravi.
Klasifikacija i vanjske poveznice
MKB-10 D18.00, D18.0
MeSH D006391 (engl.)
Medscape 1083849 (engl.)

Hemangiom je dobroćudna i obično samoinvolucijska novotvorina; nateklina ili izraslina od endotelnih stanica koje oblažu krvne žile, obilježena povećanim brojem normalnih ili abnormalnih krvnih žila ispunjenih krvlju. Često se javljaju za prvih tjedana života i obično nestaju do desete godine. U velikom broju slučajeva hemangiomi mogu biti trajni, ako ne budu uklonjeni. Laserska operacija je najuobičajeniji način odstranjivanja u pacijenata starijih od 10 godina. To je najčešća novotvorina u djece.[1] Riječ "hemangioma" dolazi iz grčkog haema-(αίμα), "krv"; angeio (αγγείο), "žila"; -oma (ωμα), "tumor".

Osobitosti[uredi | uredi kôd]

Hemangiomi se mogu nalaziti i u tijelu, najčešće na jetri i grkljanu. Oko 80% nalazi se na licu i vratu. Žene su tri do pet puta sklonije dobivanju hemangioma. Uzrok hemangioma je nepoznat, ali pretpostavke su vezane za ulogu gena i lučenja estrogena. Najčešći problemi koji stvaraju ove tvorevine i razlozi za operativno uklanjanje jesu psihosocijalne prirode.

Opasnost[uredi | uredi kôd]

Hemangiomi su najčešće bezopasne i privremene pojave; postoji tek nekolicina iznimno rijetkih komplikacija. Hemangiom se ne smije nestručno odstranjivati, a možebitno oštećenje ishodi krvarenjem koje ovisi o dubini rane. Komplikacije se mogu javiti ako se tvorevina pojavi na nezgodnom mjestu (kapak oka, izložena područja) ili u slučaju ekstremnog rasta.

Referencije[uredi | uredi kôd]

  1. Haggstrom AN, Drolet BA, Baselga E; i dr. rujna 2006. Prospective study of infantile hemangiomas: clinical characteristics predicting complications and treatment. Pediatrics. 118 (3): 882–7. doi:10.1542/peds.2006-0413. PMID 16950977 Eksplicitna upotreba et al. u: |author= (pomoć)CS1 održavanje: više imena: authors list (link)
Esculaap4.svg    Molimo pročitajte upozorenje o korištenju medicinskih informacija.
Ne provodite liječenje bez konzultiranja liječnika!