Hemangiom

Izvor: Wikipedija
Caduceus color.svg Ovaj članak ne udovoljava stilskim odrednicama za područje medicine.
Pomoć potražite pri Wikiprojektu medicina. Molimo ne uklanjati ovu poruku prije nego se članak ispravi.
Klasifikacija i vanjske poveznice
MKB-10-CM D18.00, D18.0 Uredi na Wikipodatcima
MeSH D006391 Uredi na Wikipodatcima

Hemangiom je dobroćudna i obično samoinvolucijska novotvorina; nateklina ili izraslina od endotelnih stanica koje oblažu krvne žile, obilježena povećanim brojem normalnih ili abnormalnih krvnih žila ispunjenih krvlju. Često se javljaju za prvih tjedana života i obično nestaju do desete godine. U velikom broju slučajeva hemangiomi mogu biti trajni, ako ne budu uklonjeni. Laserska operacija je najuobičajeniji način odstranjivanja u pacijenata starijih od 10 godina. To je najčešća novotvorina u djece.[1] Riječ "hemangioma" dolazi iz grčkog haema-(αίμα), "krv"; angeio (αγγείο), "žila"; -oma (ωμα), "tumor".

Osobitosti[uredi | uredi kôd]

Hemangiomi se mogu nalaziti i u tijelu, najčešće na jetri i grkljanu. Oko 80% nalazi se na licu i vratu. Žene su tri do pet puta sklonije dobivanju hemangioma. Uzrok hemangioma je nepoznat, ali pretpostavke su vezane za ulogu gena i lučenja estrogena. Najčešći problemi koji stvaraju ove tvorevine i razlozi za operativno uklanjanje jesu psihosocijalne prirode.

Opasnost[uredi | uredi kôd]

Hemangiomi su najčešće bezopasne i privremene pojave; postoji tek nekolicina iznimno rijetkih komplikacija. Hemangiom se ne smije nestručno odstranjivati, a možebitno oštećenje ishodi krvarenjem koje ovisi o dubini rane. Komplikacije se mogu javiti ako se tvorevina pojavi na nezgodnom mjestu (kapak oka, izložena područja) ili u slučaju ekstremnog rasta.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Haggstrom AN, Drolet BA, Baselga E; i dr. Rujan 2006. Prospective study of infantile hemangiomas: clinical characteristics predicting complications and treatment. Pediatrics. 118 (3): 882–7. doi:10.1542/peds.2006-0413. PMID 16950977 Eksplicitna upotreba et al. u: |author= (pomoć)CS1 održavanje: više imena: authors list (link)
Esculaap4.svg    Molimo pročitajte upozorenje o korištenju medicinskih informacija.
Ne provodite liječenje bez konzultiranja liječnika!