Hemangiom

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Caduceus color.svg Ovaj članak ne udovoljava stilskim odrednicama za područje medicine.
Pomoć potražite pri Wikiprojektu medicina. Molimo ne uklanjati ovu poruku prije nego se članak ispravi.
Klasifikacija i vanjske poveznice
MeSH D006391 (engl.)
Medscape 1083849 (engl.)

Hemangiom je dobroćudna i obično samoinvolucijska novotvorina; nateklina ili izraslina od endotelnih stanica koje oblažu krvne žile, obilježena povećanim brojem normalnih ili abnormalnih krvnih žila ispunjenih krvlju. Često se javljaju za prvih tjedana života i obično nestaju do desete godine. U velikom broju slučajeva hemangiomi mogu biti trajni, ako ne budu uklonjeni. Laserska operacija je najuobičajeniji način odstranjivanja u pacijenata starijih od 10 godina. To je najčešća novotvorina u djece.[1] Riječ "hemangioma" dolazi iz grčkog haema-(αίμα), "krv"; angeio (αγγείο), "žila"; -oma (ωμα), "tumor".

Osobitosti[uredi VE | uredi]

Hemangiomi se mogu nalaziti i u tijelu, najčešće na jetri i grkljanu. Oko 80% nalazi se na licu i vratu. Žene su tri do pet puta sklonije dobivanju hemangioma. Uzrok hemangioma je nepoznat, ali pretpostavke su vezane za ulogu gena i lučenja estrogena. Najčešći problemi koji stvaraju ove tvorevine i razlozi za operativno uklanjanje jesu psihosocijalne prirode.

Opasnost[uredi VE | uredi]

Hemangiomi su najčešće bezopasne i privremene pojave; postoji tek nekolicina iznimno rijetkih komplikacija. Hemangiom se ne smije nestručno odstranjivati, a možebitno oštećenje ishodi krvarenjem koje ovisi o dubini rane. Komplikacije se mogu javiti ako se tvorevina pojavi na nezgodnom mjestu (kapak oka, izložena područja) ili u slučaju ekstremnog rasta.

Referencije[uredi VE | uredi]

  1. Haggstrom AN, Drolet BA, Baselga E, et al. (September 2006). "Prospective study of infantile hemangiomas: clinical characteristics predicting complications and treatment". Pediatrics 118 (3): 882–7
Esculaap4.svg     Molimo pročitajte upozorenje o korištenju medicinskih informacija.
Ne provodite liječenje bez konzultiranja liječnika!