Prijeđi na sadržaj

Hereford (govedo)

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta 10000. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Bik pasmine Hereford

Hereford je engleska pasmina goveda koja potječe iz okruga Herefordshire, u pokrajini Zapadni Midlands u Engleskoj.[1] Ova se pasmina izvozila u mnoge zemlje, a diljem svijeta postoji više od pet milijuna čistokrvnih herefordskih goveda u više od pedeset zemalja.

Izvoz herefordskih goveda započeo je u Velikoj Britaniji 1817. godine, s početkom izvoza u Kentucky u Sjedinjene Američke Države, šireći se preko Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Meksika do zemalja Južne Amerike u kojima se uzgaja govedina. Danas govedo Hereford prevladava u proizvodnji goveda od Australije do ruskih stepa. Mogu se naći u: Izraelu, Japanu, diljem Europe i Skandinavije, u umjerenim dijelovima Australije, Kanade, SAD-a, Kazahstana i Rusije, u središnjoj i istočnoj Argentini, Urugvaju, Čileu i Novom Zelandu, gdje čine većinu registrirane stoke.[2] Nalaze se i diljem Brazila, a nalaze se i u nekim južnoafričkim zemljama (uglavnom u Južnoj Africi, Zambiji i Zimbabveu). Izvorno su pronašli veliku popularnost među rančerima na američkom jugozapadu, što je dokaz otpornosti pasmine; iako potječu iz hladne, vlažne Britanije, ova pasmina dokazala je kako uspijeva u mnogo oštrijim klimatskim uvjetima na gotovo svim kontinentima.

Svjetsko vijeće Hereforda ima sjedište u Ujedinjenom Kraljevstvu. Trenutno postoji 17 zemalja članica s 20 društava i 10 zemalja nečlanica s ukupno osam društava. U SAD-u, službena organizacija Hereforda i registar pasmina je „American Hereford Association”. To je drugo najveće društvo te vrste u toj zemlji.[3]

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Sanders, Alvin H.: The story of the Herefords. Chicago: Sanders Publishing Company, 1914.
  2. [1] Preuzeto 3. siječnja 2023.
  3. https://hereford.org/about/ Preuzeto 3. siječnja 2023.