Hermann Helmer

Izvor: Wikipedija
Hermann Helmer
Historicizam
Hermann Helmer
Rođenje 13. srpnja, 1849. Hamburg, Njemačka
Smrt 2. travnja, 1919. Beč, Austrija
Vrsta umjetnosti arhitektura
Praksa Biro Fellner & Helmer
Poznata djela Stadttheater, Klagenfurt
Vijećnica u Liesingu, Beč
Umjetnički paviljon, Zagreb
Tonhalle, Zürich
Portal o životopisima
Vijećnica u Liesingu, Beč

Hermann Gottlieb Helmer (* Hamburg, 13. srpnja, 1849.; † Beč, 2. travnja, 1919.) bio je njemački arhitekt, koji je svoj radni vijek proveo u Austriji. Ostat će trajno zapamćen po radu u zajedničkom projektnom birou Fellner & Helmer.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Helmer je u tajne gradnje, krenuo kao obični zidar, zatim je pohađao strukovnu graditeljsku školu u Nienburg/Weseru, te potom Umjetničku Akademiju u Münchenu. Nakon školovanja zaposlio se u atelieru Ferdinanda Fellnera (starijeg) u Beču.

1873. osnovao je s njegovim sinom Ferdinandom Fellnerom zajednički projektni studio Biro Fellner & Helmer, koji se proslavio projektiranjem i izgradnjom kazališta po cijeloj Austro-Ugarskoj monarhiji. Iako su radove uvijek potpisivali zajednički kao Fellner & Helmer, ipak se radilo u najviše slučajeva o pretežitom radu jednog od njih. Fellner je više naginjao klasicističkim rješenjima, pa se drži da su kazališne zgrade iz ; Wiesbadena, Fürtha, Darmstadta, Klagenfurta i Züricha njegovi projekti.

Helmer je bio predsjednik Stalnog odbora za natječaje i član Odbora za izgradnju i razvoj grada Beča. Bio je jedan od osnivača Udruge arhitekata Austrije.

Djela (izbor)[uredi | uredi kôd]


  • O zajedničkim projektima koje je Helmer napravio sa svojim partnerom Fellnerom pogledajte: Biro Fellner & Helmer

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]