Herta Haas

Izvor: Wikipedija
Herta Haas, 1943

Herta Haas (Maribor, 29. ožujka 1914.Beograd, 5. ožujka 2010.[1]), jedna od četiri službeno priznatih žena Josipa Broza Tita.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođena je u Slovenskoj Bistrici 1914. godine. Njezin otac bio je socijalist, a majka službenica. Revolucionarnom radničkom pokretu pristupila je kao studentica Ekonomske visoke škole u Zagrebu. Član SKOJ-a postala je 1934., a Komunističke partije Jugoslavije 1936. godine. Aktivno je radila u Ženskom pokretu u Mariboru i Omladinskoj organizaciji ženskog pokreta u Zagrebu. Radila je u punktu za odlazak dragovoljaca u Španjolsku, kao i na zadaćama tehnike CK KPJ.

Herta Haas upoznala je Josipa Broza 1937. godine u Parizu.[2] Kao ljevičarsko-intelektualna metropola tadašnje Europe, Pariz je bio novačko središte španjolskih dragovoljaca i postaja na putu prema Moskvi, prijestolnici Kominterne. Upoznali su se u Zagrebu kamo je Herta stigla s lažnim putovnicama za španjolske borce.

Zajednički život započeli su u unajmljenoj kući, pod lažnim imenima Marija Šarić i inženjer Slavko Babić, član općine Sinj, u kojoj je tih godina vladala Radničko-seljačka stranka.

Idila je trajala samo do 1941. godine i početka Drugoga svjetskoga rata. Tito je u svibnju 1941. godine otputovao u Beograd, gdje je kasnije upoznao novu partijsku kurirku Davorjanku Zdenku Paunović. Herta Haas je ostala u Zagrebu u poodmakloj trudnoći, a nekoliko dana nakon Titovog odlaska rodila je sina Mišu.

Poslije se Herta preudala, a drugi suprug joj je umro. Iz tog braka ima dvije kćeri. Njezin sin Aleksandar Mišo Broz umirovljeni je hrvatski diplomat i menadžer, unuka Aleksandra Broz bivša ravnateljica Istarskog narodnog kazališta u Puli, a unuk Andrej Broz ekonomski stručnjak.

Zadnje je desetljeće svog života provodila u Hvaru.

Umrla je u Beogradu 5. ožujka 2010. godine.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b A.Be./VLM, U 96. godini umrla bivša Titova supruga Herta Haas, vecernji.hr, 9. ožujka 2010., pristupljeno 26. prosinca 2016.
  2. Boris Rašeta, U 97. godini umrla bivša Titova žena, Herta Haas, 24sata.hr, 9. ožujka 2010., pristupljeno 26. prosinca 2016.
Nedovršeni članak Herta Haas koji govori o životopisu osobe iz Hrvatske treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.