Hipatija

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Ovaj okvir treba zamijeniti infookvirom
"Znanstvenik".
(Primjeri uporabe predloška)
Hipatija (o.370.-o.415.)

Hipatija (grč. Ὑπατία, Hypatía) (Aleksandrija, o. 370. - Aleksandrija, o. 415.), grčka neoplatoničarska filozofkinja i matematičarka. Predavala je filozofiju, matematiku, geometriju i astronomiju.[1]

Životopis[uredi VE | uredi]

Kći je matematičara Teona iz Aleksandrije. Bila je pristaša Platonove filozofije, a oko 400. godine postala je voditeljica filozofske škole u Aleksandriji. Oko nje okupljali su se nekršćanski filozofi u Aleksandriji[2], privučeni njenom inteligencijom, elokvencijom, skromnošću i ljepotom.[3] Za progona cara Teodozija II. napali su je kršćani, pripadnici aleksandrijskog patrijarha Ćirila. Izvukli su je iz njezinih kola, svukli je do gola i odvukli do oltara, gdje su je raskomadali i potom spalili njene ostatke.[4] Nadgrobnu pjesmu spjevao joj je pjesnik Palada.

Djela su joj izgubljena, a vijesti o njoj sačuvane su kod njezinih učenika Sinezija i Damaskiosa. Poznata je i kao izumiteljica znanstvenih instrumenata, poput naprave za mjerenje gustoće tekućina.

Bilješke[uredi VE | uredi]

  1. Black, Jonathan, Tajna povijest svijeta, str. 234.
  2. Opća i nacionalna encklopedija u 20 svezaka, str. 252.
  3. Hypatia - Britannica Online
  4. Black, Jonathan, Tajna povijest svijeta, str. 235.

Literatura[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Hipatija
Logotip Wikizvora
WikIzvor ima izvorni tekst na temu: Pismo Hipatiji


Science-symbol-2.svgP vip.svg Nedovršeni članak Hipatija koji govori o znanstveniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.