Hren

Izvor: Wikipedija
Hren
Armoracia rusticana
Armoracia rusticana
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Tracheophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Brassicales
Porodica: Brassicaceae
Potporodica: Brassicoideae
Nadtribus: Camelinodae
Tribus: Cardamineae
Rod: Armoracia
G. Gaertn., B. Mey. & Scherb., 1800
Baze podataka

Flora Croatica

Hren (lat. Armoracia) je biljni rod iz porodice krstašica, poznat po svome ljutom korijenu. Domovina mu je jugoistočna Europa i zapadna Azija, a pripadaju mu tri vrste.[1] Ime hrena, Armoracia, poznato je još u zapisima Teofrasta.

Hren je trajnica koja će niknuti čak i ako je ostao tek komadić korijena (podanka) u zemlji. Stabljika je uspravna, i u gornjem dijelu razgranata. Listovi su veliki, nazubljenih i valovitih rubova. Maleni cvjetovi skupljeni su u grozdaste cvatove, veličine 5 - 7 milimetara, a sastoje se od četiri lapa i vjenčića od 4 latice. Plod je okrugla komuška promjera oko 5 mm, sa sjemenkama.[2]

Osim što se korijen koristi kao začin i dodatak mesu, hren je i ljekovit; prirodni je antibiotik s jakim antibakterijskim djelovanjem. Potiče rad žuči, jetre, gušterače, crijeva i želuca. Koristi se kao lijek protiv artritisa, kašlja i reume, ali na koži može izazvati plikove i opekline, proljev, znojenje, te krvarenje u bubrezima. No, također je i lijek protiv akni.[3]

Sastav[uredi | uredi kôd]

Svi dijelovi biljke sadrže esencijalno ulje oštrog specifičnog mirisa i okusa.

Sok svježeg korijena sadrži proteinsku tvar lizozim, koja djeluje antimikrobno,te askorbinsku kiselinu (0,25%), tiamin, riboflavin, karoten, masno ulje, škrob, ugljikohidrate (74%), smolaste tvari .

Listovi sadrže askorbinsku kiselinu (0,35%), karoten, alkaloide ; sjeme sadrži masno ulje i alkaloide.

Korijen hrena sadrži puno mineralnih soli ( kalij, kalcij, magnezij, željezo, bakar, fosfor, sumpor itd.). Prinos esencijalnog ulja iz korijena nakon fermentacije je 0,05%. Uz to, esencijalno ulje sadrži ulja feniletil i fenilpropil gorušice.

Biljka također sadrži peroksidazu hrena , enzim koji se široko koristi u molekularnoj biologiji.


Vrste[uredi | uredi kôd]

  1. Armoracia macrocarpa
  2. Armoracia rusticana
  3. Armoracia sisymbrioides

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Armoracia
Wikivrste imaju podatke o taksonu Armoracia

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Catalogue of Life: 30th April 2017. Inačica izvorne stranice arhivirana 15. srpnja 2018. Pristupljeno 28. svibnja 2017. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Priroda i biljke
  3. Hren - prirodni antibiotik