Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u BiH

Izvor: Wikipedija

Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini utemeljena je 1998. godine i upisana u Registar kod Federalnog ministarstva pravde u Sarajevu.[1] Udruga okuplja više tisuća hrvatskih branitelja i civila koji su bili žrtve surovih i nečovječnih postupaka u brojnim logorima diljem Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore,[1] osnivanih od strane vlasti navedenih zemalja te paradržava u službi velikosrpske agresije - Republike Srpske i t.zv. Republike Srpske Krajine. Logori su uz pomoć policijskih (milicijskih) snaga i civilnih struktura održavani od strane vojnih i paravojnih formacija navedenih (para)država: Jugoslavenske narodne armije, Armije BiH, Vojske Republike Srpske, Srpske Vojske Krajine, četnika i mudžahedina.

Organizacija i ciljevi[uredi | uredi kôd]

Temeljni programski ciljevi i zadaci Udruge utvrđeni su StatutomArhivirana inačica izvorne stranice od 23. siječnja 2012. (Wayback Machine).[2] Postupak učlanjenja u Udrugu uređen je pravilnikom o utvrđivanju statusa logorašaArhivirana inačica izvorne stranice od 23. siječnja 2012. (Wayback Machine).[3] Predsjednik udruge je Mirko Zelenika, koji je tijekom Domovinskog rata zarobljen od pripadnika Armije BiH i boravio u tri muslimanska logora i to: Crkva Svih Svetih u Donjoj Drežnici, Mostar, u Donjoj Jablanici na lokalitetu Rogića kuće u trapu i štali, te u Spomen muzeju „Bitka za ranjenike na Neretvi“ u Jablanici.[1]

Djelatnost[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u BiH
  2. STATUT HRVATSKE UDRUGE LOGORAŠA DOMOVINSKOG RATA U BOSNI I HERCEGOVINI. Inačica izvorne stranice arhivirana 23. siječnja 2012. Pristupljeno 11. rujna 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. PRAVILNIK O UTVRĐIVANJU STATUSA LOGORAŠA. Inačica izvorne stranice arhivirana 23. siječnja 2012. Pristupljeno 11. rujna 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Unutarnje poveznice[uredi | uredi kôd]


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u BiH