Hrvatski planinarski savez

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Hrvatski planinarski savez.jpg

Hrvatski planinarski savez je prva planinarska organizacija u Hrvatskoj.

Utemeljena 15. listopada 1874. godine na inicijativu Bude Budisavljevića i Đure Pilara. Prvi skupni izlet organiziran je 17. svibnja 1875. na Oštrc i Plješivicu. Na Medvednici je 1877. podignut crkveni vidikovac, a 1878. sagrađeno je prvo sklonište. Prvo stručno markiranje planinarskih putova na Medvednici i uređenje vrela i skloništa Kraljičin zdenac ostvareno je 1882., a 1898. počeo je izlaziti časopis "Hrvatski planinar". U Hrvatskoj je, osim matičnog društva u Zagrebu, do 1945. (do kada je društvo djelovalo) djelovalo oko 70 podružnica. Na većini planina u Hrvatskoj HPS je podizao planinarske domove i skloništa te markirao putove.

Hrvatski planinarski savez uključio se u obranu domovine Hrvatske od velikosrpske agresije osnivanjem Planinske satnije Velebit ljeta 1991. i na druge načine. Po događaju je snimljen dokumentarni film Velebitska priča.[1] Savez je udružen u Međunarodnu asocijaciju planinarskih saveza (UIAA) te u Hrvatski olimpijski odbor (HOO).

Savez usklađuje i unaprjeđuje rad planinara, alpinista, penjača, speleologa, vodiča, markacista. Sjedište je u Zagrebu, u Kozarčevoj ulici 22. Na toj je adresi HPS-ov ured, uredništvo časopisa Hrvatskog planinara, sjedište vodičke službe i stručnih komisija za zaštitu prirode, speleologiju, alpinizam, športsko penjanje, planinarske putove, promidžbu i izdavačku djelatnost, školovanje, priznanja, povijest planinarstva i dr., mjesto gdje se može dobiti planinarska literatura, informacije o hrvatskom planinarstvu, planinama, planinarskim kućama i planinarskim udrugama itd.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hrvatski planinarski savez Velebitska priča 4. prosinca 2013. (pristupljeno 18. listopada 2017.)
  2. O Savezu Hrvatski planinarski savez Pristupljeno 23. ožujka 2018.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]