Hrvatsko domobranstvo

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Hrvatsko domobranstvo kao regularna hrvatska oružana sila nastaje nakon Hrvatsko-ugarske nagodbe 1868. godine. Raspušteno je 1918. za vrijeme Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a zatim privremeno obnovljeno od 1941. pa do kraja Drugog svjetskog rata kao regularna vojska u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Domobranske postrojbe su ponovo ustrojene 24. prosinca 1991. u neovisnoj Republici Hrvatskoj kao dio Hrvatske vojske,[1] a 3. studenoga 1992. odlukom Mate Bobana, predsjednika Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, kao posebni dio Hrvatskog vijeća obrane, oružane sile Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.[2] Oružane snage Republike Hrvatske od 2003. nemaju Domobranstvo kao dio ustroja.

Hrvatsko domobranstvo može značiti:

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Predsjednik Republike Hrvatske, Odluka o ustrojstvu Domobranstva, br. 1250/91, Zagreb, 24. prosinca 1991., („Narodne novine73/91. od 31. prosinca 1991.),
    Wikicitati „Danom stupanja na snagu ove odluke vojni obveznici pripadnici odreda Narodne zaštite, koji nemaju ratni raspored prevode se u postrojbe Domobranstva.”
    ()
  2. Odluka o ustrojavanju domobranstva HVO-a
Disambig.svg    Ovo je razdvojbena stranica.
Ona pomaže u orijentaciji tako da popisuje sve stranice koje dijele isti naslov. Ako vas je poveznica iz nekog članka poslala ovamo, možda biste željeli vratiti se i ispraviti je da pokazuje izravno na željenu stranicu.