Hugh Jackman

Izvor: Wikipedija
Hugh Jackman
Hugh Jackman
Jackman 2017.
Rodno ime Hugh Michael Jackman
Rođenje 12. listopada 1968., Sydney, Australija
Zanimanje glumac
Godine rada 1994. -
Supruga Deborra-Lee Furness (1996.-2023.)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Hugh Michael Jackman (Sydney, 12. listopada 1968.) australski je filmski i televizijski glumac i producent.

Rođen je u Sydneyu u Novom Južnom Walesu kao najmlađi od petero djece. Roditelji su mu Englezi. Majka ih je napustila kad je imao osam godina. Ostao je s ocem računovođom i braćom i sestrama. Završio je dječačku gimnaziju, diplomirao komunikacije, a kasnije je stekao i glumačko obrazovanje na raznim mjestima. U školi se posvetio raznim sportovima, ali i glumi, posebice u mjuziklima. Kasnije je za nastup u mjuziklu dobio nagradu Tony, a dodjelu iste vodio je tri puta zaredom.

Proslavio se mjuziklom Oklahoma i serijom Correli gdje je upoznao svoju buduću suprugu. Glumi od 1994. godine, a dosada je ostvario 26 uloga. Najpamtljivije uloge su mu u filmovima: X-Men, Van Helsing, Kate i Leopold (s Meg Ryan), Operacija Swordfish (s Halle Berry), Australija (s Nicole Kidman) i Jadnici. Za potonji je nominiran za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji glavne muške uloge.

Snimajući film Van Helsing umalo je umro zbog srčanih problema, ali je izjavio da mu je najzahtjevniji film The Fountain u kojem glumi tri uloge. Nije bio prvi izbor za ulogu Wolverinea, ali se pokazao kao sjajan izbor, jer su filmovi postigli veliki uspjeh. Visok je 190 centimetara, što je za oko 30 više od njegovog lika u stripu. Snimatelji su tome doskočili snimajući ga iz različitih uglova i od pojasa naviše da bi ga prikazali nižim.

Veliki je filantrop, pa je 100.000 dolara donirao dvjema dobrotvornim organizacijama. Imenovan je i veleposlanikom dobre volje u Južnoj Koreji. Jako dobro pjeva i pleše. Časopis People smjestio ga je na vrh svog popisa "Najseksi ljudi na svijetu" za 2008. godinu. Oženjen je za Deborah Furness s kojom je posvojio dvoje djece.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Hugh Jackman
Nedovršeni članak Hugh Jackman koji govori o filmskom glumcu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.