Prijeđi na sadržaj

Hugo de Payens

Izvor: Wikipedija
Hugo de Payens, prvi veliki meštar templarskog reda

Hugo (Hugues) de Payens (Payens kod Troyesa, oko 1070.Palestina, 24. svibnja 1136.), francuski plemić, osnivač templarskog reda i prvi veliki meštar.

Bio je francuski plemić podrijetlom iz Champagne. Imenovan je vitezom oko 1085. godine. U vrijeme Prvog križarskog rata (1096. – 1099.) služio je u vojsci Godefroya de Boulliona. Godine 1104. bio je u pratnji grofa od Champagne na putovanju u Jeruzalem, a u Francusku se vratio već sljedeće godine. Uz potporu grofa od Champagne vratio se u Svetu zemlju 1114. s drugim svjetovnim vitezovima. Ondje je Hugo okupio vitezove i organizirao ih kako bi štitili hodočasnike na putu u Svetu zemlju. Prvu jezgru budućeg viteškog reda činili su, uz njega Godfrey de Saint-Omer i André de Montbard uz još šestoricu njigovih drugova. U tu je svrhu 1118. godine osnovao je "Red siromašnih vitezova Krista". Sljedeće godine je Hugo, zajedno sa svojim pristašama dao zakletvu pred jeruzalemskim patrijarhom i promijenio ime reda u "Vitezovi jeruzalemskog hrama", odnosno kraće "Red vitezova Hrama" (Fratres militiae Templi).

Do 1127. godine, Hugo i njegova družina štitili su hodočasnike na putu u Jeruzalem, da bi tada jeruzalemski kralj Balduin II. (vladao od 1118. do smrti 1131.) i patrijarh Goromond poslali Huga de Payensa i petoricu njegovih drugova na Zapad kako bi potražili pomoć. Istovremeno, kralj Balduin II. poslao je pismo Bernardu iz Clairvauxa (1090. – 1153.) kako bi poduzeo mjere za priznavanje templarskog reda od strane rimskog pape i kako bi napisao pravila za red, bez kojih red ne bi mogao biti priznat.

U sljedeće dvije godine Hugo de Payens je prikupljao templarsku vojsku po Francuskoj te se u proljeće 1129. godine vratio preko Marseillesa u Svetu zemlju, zajedno sa svojim drugovim i novom vojskom templara koju je sakupio u Francuskoj.[1]

Nakon smrti, na mjestu velikog meštra templara naslijedio ga je Robert de Craon.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. Hugues Payans - templiers.org. Inačica izvorne stranice arhivirana 29. svibnja 2017. Pristupljeno 6. listopada 2016. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Hugo de Payens koji govori o plemiću treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.