Hugo de Payens

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Hugo de Payens, prvi veliki meštar templarskog reda

Hugo (Hugues) de Payens (Payens kod Troyesa, oko 1070.Palestina, 24. svibnja 1136.), francuski plemić, osnivač templarskog reda i prvi veliki meštar.

Bio je francuski plemić podrijetlom iz Champagne. Imenovan je vitezom oko 1085. godine. U vrijeme Prvog križarskog rata (1096. – 1099.) služio je u vojsci Godefroya de Boulliona. Godine 1104. bio je u pratnji grofa od Champagne na putovanju u Jeruzalem, a u Francusku se vratio već sljedeće godine. Uz potporu grofa od Champagne vratio se u Svetu zemlju 1114. s drugim svjetovnim vitezovima. Ondje je Hugo okupio vitezove i organizirao ih kako bi štitili hodočasnike na putu u Svetu zemlju. Prvu jezgru budućeg viteškog reda činili su, uz njega Godfrey de Saint-Omer i André de Montbard uz još šestoricu njigovih drugova. U tu je svrhu 1118. godine osnovao je "Red siromašnih vitezova Krista". Sljedeće godine je Hugo, zajedno sa svojim pristašama dao zakletvu pred jeruzalemskim patrijarhom i promijenio ime reda u "Vitezovi jeruzalemskog hrama", odnosno kraće "Red vitezova Hrama" (Fratres militiae Templi).

Do 1127. godine, Hugo i njegova družina štitili su hodočasnike na putu u Jeruzalem, da bi tada jeruzalemski kralj Balduin II. (vladao od 1118. do smrti 1131.) i patrijarh Goromond poslali Huga de Payensa i petoricu njegovih drugova na Zapad kako bi potražili pomoć. Istovremeno, kralj Balduin II. poslao je pismo Bernardu iz Clairvauxa (1090. – 1153.) kako bi poduzeo mjere za priznavanje templarskog reda od strane rimskog pape i kako bi napisao pravila za red, bez kojih red ne bi mogao biti priznat.

U sljedeće dvije godine Hugo de Payens je prikupljao templarsku vojsku po Francuskoj te se u proljeće 1129. godine vratio preko Marseillesa u Svetu zemlju, zajedno sa svojim drugovim i novom vojskom templara koju je sakupio u Francuskoj.[1]

Nakon smrti, na mjestu velikog meštra templara naslijedio ga je Robert de Craon.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. Hugues Payans - templiers.org. Inačica izvorne stranice arhivirana 29. svibnja 2017. Pristupljeno 6. listopada 2016. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Hrvatinići.pngP vip.svg Nedovršeni članak Hugo de Payens koji govori o plemiću treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.