Husein beg Biščević

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Husein-beg Biščević (Lušci Planka, 28. srpnja 1884 - 15. svibnja 1945.), bio je Dopukovnik Hrvatske vojnice i SS Obersturmbannführer u 13 SS Handzar diviziji (najviši rang hrvatskih vojnih časnika u 13.SS tijekom WWII). Veteran Austro-Ugarske vojske u Prvom svjetskom ratu.

Životopis[uredi VE | uredi]

Primljen u hrvatsku vojsku 30. VIII. 1941 u činu djelatnog satnika. 1. VI. 1942 g., promaknut u čin bojnika UV i udjeljen u "Kordunski Sdrug". Na 17. VII. 1942 g., odlikovan za osobnu hrabrost u borbama oko Vojnića i Sića u šestom i sedmom mjesecu, malom Srebrnom Kolajnom. Na 1. VII. 1942, postavljen za zamjenika zapovjednika III. Sdruga i Glavara stožera, pod zapovjedništvom pukovnika Josipa Metzgera. Krajem 1942 g., ponovo prima odlikovanje za borbe na Kordunu, Vojnički red «Željeznog Trolista» IV. stupnja. 5. siječnja. 1943, preudjeljen na novu dužnost u Zagrebu u stožernom zapovjedničtvu Ustaške Vojne. 13 .kolovoz. 1943 postavljen za zapovjednika(SS Obersturmbannführer )u 13 SS diviziji. Zamijenjen je 1. ožujka 1944. Malo se zna o njegovu sudbinu nakon rata, pretpostavlja se da je pogubljen tijeko zbijega u Blajburgu.

Izvori[uredi VE | uredi]

{{https://handzar.jimdo.com/drugi-svjetski-rat/ukratko-o-diviziji/husein-beg-bi%C5%A1%C4%8Devi%C4%87/}} HUSEIN BEG BIŠĆEVIĆ - SS Obersturmbannführer

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

{{https://otporas.com/}}
Pukovnik Husein beg Biščević, zapovjednik 4. puka i zamjenik zapovjednika XIII. dragovoljačke divizije (nestao u Titinim kolonama smrti).

ili

predložak {{WProjekti}}
nakon poveznica prema sestrinskim projektima dodaju se po potrebi vanjske poveznice u skladu sa smjernicom o vanjskim pozvenicama

* [http://ovo.je.neka.internetska.adresa/bla.html Ime vanjske poveznice]


Ne zaboravite upisati kategoriju. Kategorije se ne izmišljaju, nego stavljate neku već postojeću kategoriju.
[[Kategorija:Odgovarajuća kategorija]]


Osim toga, svakako dodati međuwikipoveznice na iste članke na drugim Wikipedijama.Vidi i:[uredi VE | uredi]

Napomena[uredi VE | uredi]

Članci koji nemaju ovakvu shemu mogu se obilježiti predloškom {{Stilska dorada}}