Prijeđi na sadržaj

Hvis lyset tar oss

Izvor: Wikipedija
Hvis lyset tar oss
Burzum (studijski album)
Žanrblack metal, dark ambient
Objavljentravanj 1994.
Snimanjerujan 1992.
StudioGrieghallen (Bergen, Norveška)
Trajanje44:28
IzdavačMisanthropy
Producent(i)Varg Vikernes, Pytten
Recenzije
Kronologija albuma – Burzum
Det som engang var
(1993.)
Hvis lyset tar oss
(1994.)
Filosofem
(1996.)

Hvis lyset tar oss (norveški: Ako nas svjetlost uzme) treći je studijski album norveškog black metal solo projekta Burzum. Album je sniman u rujnu 1992. godine, a objavljen tek u travnju 1994. godine. Album je objavila diskografska kuća Misanthropy Records, kao i Vikernesova vlastita diskografska kuća, Cymophane Productions.[1] Album se smatra klasikom black metala.

Pozadina[uredi | uredi kôd]

Varg Vikernes snimio je prva četiri albuma za Burzum između siječnja 1992. i ožujka 1993. godine, u Grieghallenu u Bergenu. Ipak, albumi su objavljeni u razmaku od nekoliko mjeseci ili godina od snimanja. Tijekom tog vremena Vikernes je postao članom rane norveške black metal scene, u kojoj se sprijateljio s Mayhemovim gitaristom Euronymousom. Ipak, nakon nekog vremena, prijateljstvo je preraslo u suparništvo te je Vikernes u kolovozu 1993. godine nasmrt izbo Euronymousa izvan njegova apartmana u Oslu. Uhićen je dan kasnije te je u svibnju 1994. godine osuđen na 21 godinu zatvora za ubojstvo i paleže crkvava.

Na omotu albuma nalazi se ilustracija iz 19. stoljeća umjetnika Theodora Kittelsena, zvana Fattigmannen ("Siromah"). Vikernes je album posvetio kolegama glazbenicima Fenrizu, iz norveške black metal grupe Darkthrone, i Demonazu, iz norveške black metal skupine Immortal.[2] Na promotivnim kopijama albuma nalazila se pjesma "Et hvitt lys over skogen" (norveški: "Bijela svjetlost iznad šume") umjesto "Tomhet". "Et hvitt lys over skogen" kasnije se pojavila na kompilaciji Presumed Guilty.

Prema Vikernesu Hvis lyset tar oss konceptualni je album koji govori o onome:

[...] što je jednom bilo prije nego što nas je svjetlost uzela, a mi odjahali u dvorce snova. U ništavilo. To je nešto kao: čuvaj se kršćanske svjetlosti, odvest će te u izrođenost i ništavilo. Ono što drugi nazivaju svjetlošću, ja zovem tamom. Traži mrak i pakao i nećeš pronaći ništa osim evolucije.[2]

Popis pjesama[uredi | uredi kôd]

Tekstovi i glazba: Varg Vikernes

Br. Skladba Trajanje
1. „Det som en gang var” ("Što je jednom bilo") 14:21
2. „Hvis lyset tar oss” ("Ako nas svjetlost uzme") 8:04
3. „Inn i slottet fra droemmen” ("U dvorac iz sna") 7:51
4. „Tomhet” ("Ništavilo") 14:12
44:28

Zasluge[uredi | uredi kôd]

Burzum
Ostalo osoblje

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Burzum - Hvis lyset tar oss na metal-archives.com pristupljeno 15. travnja 2020.
  2. a b Flynn, Antoinette (1994-05-14). "Deprived zine interview".