Idi i smotri

Izvor: Wikipedija
Idi i smotri
Naslov izvornika
Иди и смотри
RedateljElem Klimov
ProducentMosfilm
Belarusfilm
ScenaristAles Adamovič
Elem Klimov
Glavne ulogeAleksej Kravčenko
GlazbaOleg Jančenko
SnimateljAleksej Rodionov
MontažaValerija Belova
Godina izdanja1985.
Trajanje146 minuta
Država SSSR
Jezikbjeloruski
ruski
njemački
Žanrratni film
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Idi i smotri (rus. Иди и смотри) je sovjetski ratni film i psihološki horor bjeloruskog redatelja Elema Klimova iz 1985. godine.

Prikazuje doživljaje dječaka Fljore koji za vrijeme 2. svjetskog rata napušta svoje selo i priključuje se lokalnim partizanima. Skriveni u šumi i loše opremljeni, sukobljavaju se s njemačkom vojskom koja okupira Bjelorusiju. Na istom području djeluju i njemačke Einsatzgruppen koje obilaze sela i sustavno likvidiraju civilno stanovništvo. Isprva entuzijastičan u vezi svoje misije - suočen s užasima rata i nacističkim zločinima, Fljora počinje gubiti razum.

Naslov je uzet iz Biblije, šestog poglavlja Otkrivenja; u hrvatskoj verziji isti izraz je preveden jednostavno kao dođi! [1] [2]

Film je dobio uglavnom pozitivne ocjene kritičara, a posebno je hvaljena gluma mladog Alekseja Kravčenka. Među zapažene filmske scene spada i opsežni prikaz razaranja sela i masakriranja stanovništva. Kada je snimanje počelo, Kravčenko je imao samo 14 godina i redatelj je razmatrao mogućnost korištenja hipnoze za snimanje najgorih scena kako bi izbjegao mogući štetan utjecaj na dječakovu psihu[3]. Film je u Sovjetskom Savezu privukao 28,9 milijuna gledatelja[4], a prikazivan je i na međunarodnim festivalima te bio nagrađivan.

Scenarij su napisali Klimov i Ales Adamovič, bjeloruski književnik koji je i sam kao dječak sudjelovao u 2. svjetskom ratu. Bio je to i zadnji Klimovljev film: nakon njega posvetio se radu u filmaškim institucijama. Planirao je još napraviti ekranizaciju romana Majstor i Margarita te film o Staljinu, no planove nije realizirao i odustao je od snimanja uopće rekavši da nema više tema koje želi obraditi.

Uloge[uredi | uredi kôd]

  • Aleksej Kravčenko - Florian
  • Olga Mironova - Glaša
Nedovršeni članak Idi i smotri koji govori o filmskoj umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.