Idriz

Izvor: Wikipedija
Idriz
Idriz posjećuje raj i pakao
Idriz posjećuje raj i pakao
Slavi se u Islamu
Portal o kršćanstvu

Idriz (Idris; arapski إدريس‎) drevni je prorok spomenut u Kuranu, gdje je opisan kao strpljiv čovjek. Obično se on poistovjećuje s biblijskim likom Henokom, a islamska ga tradicija smješta negdje između Adama i Noe na popisu proroka islama. Idrizov je jedinstveni status inspirirao mnoge islamske tradicije i priče koje ga dodatno opisuju.[1] Ime ovog proroka moglo bi značiti „tumač“.

On se dvaput spominje u Kuranu kao mudrac:

„Spomeni Idriza u Knjizi; on bi pravedan i bi prorok; mi smo ga uzdigli na jedno uzvišeno mjesto.“ (Marija, retci 56 i 57)
„I Ismael, i Idriz, i Zu el Kifl... Svi, oni bijahu postojani. Mi smo ih uveli u milosrđe svoje, oni su među pravednicima.“ (Navjesnici, retci 85 i 86)

Prema raznim tradicijama i pričama, Idriz je postao prorok kad je otprilike imao 40 godina. .[2] Sam je prorok imao veliko znanje.

Mnogi su komentatori Kurana povezali Idriza s Henokom, koji se u Bibliji spominje kao čovjek kojeg je Bog k sebi uzeo sa Zemlje.[3]

Bahá'u'lláh je Idriza povezao s grčkim bogom Hermesom, napisavši da je Idriz imao posebno ime na svakom jeziku te je posjedovao ogromno znanje.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Juan Eduardo Campo, Encyclopedia of Islam
  2. Leila Azzam, Lives of the Prophets
  3. T.P. Hughes, A Dictionary of Islam